Meghökkentő dolog derült ki a mobiltelefonokról

Elveszítik tájékozódási képességüket, de előfordulhat az örökítőanyag és a lárvák károsodása is a rovaroknál egy vizsgálat szerint. Száz komolynak értékelt, laborban és terepen végzett vizsgálatból hatvan mutatta ki ezt a negatív hatást a méhek, darazsak és legyek esetében.
Domokos László, 2020. szeptember 20. vasárnap, 14:46
Fotó: Pixabay

Tudósok szerint a rovarölő szerek használata és a rovarok élőhelyeinek eltűnése mellett a környezet elektromágneses sugárzással történő egyre nagyobb mértékű terhelése is "valószínűleg negatív hatással van a rovarvilágra".

A németországi Naturschutzbund (Nabu) természetvédelmi szövetség a Diagnose Funk környezetvédelmi szervezettel és a luxemburgi AKUT akciócsoporttal közösen 190 tudományos kutatást elemzett szerte a világból - írta az MTI nyomán a Hirado.hu.

Száz komolynak értékelt, laborban és terepen végzett vizsgálatból hatvan mutatta ki ezt a negatív hatást a méhek, darazsak és legyek esetében. A hatások között van a tájékozódási képesség elvesztése a mágnese mező miatt, de előfordulhat az örökítőanyag és a lárvák károsodása is.

Ennek egyik oka, hogy különösen a mobiltelefonos és a WLAN-sugárzás hatására megnyílnak a sejtek kálciumcsatornái, így többszörös mennyiségben képesek átáramlani rajtuk a kálciumionok. A kálcium fontos transzmitter, amely biokémiai láncreakciót vált ki a rovaroknál - áll az Umwelt Medizin Gesellschaft című tudományos lapban publikált tanulmányban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.09.21 15:21

A falban, utcákon húzódó villamos vezetékek mágneses tere a közelükben tartózkodó élőlényekre száz év óta ezerszer nagyobb hatással van, mint a mobiltelefon rendszer, de azt a területet érdekes módon nem kutatta senki. Talán azért nem, mert a negatív hatás néhány centivel arrébb már nem kimutatható sem a vezetéknél, sem a mobiltelefonnál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html