A kriptobányászat - dacára annak, hogy az elmúlt időszakban sorra zuhant vissza a bitcoinhoz hasonló termékek árfolyama - korunk egyik legnagyobb üzlete. Míg sokan ezt teljesen legálisan, a saját eszközeikkel teszik, addig egyre több csaló mások telefonjára, számítógépére, digitális eszközeire telepít olyan programokat, amelyek a felhasználó tudta nélkül neki termelnek pénzt.

Egyre nő azoknak az appoknak a száma, amelyek rejtett kódokat tartalmaznak, és a tulajdonos tudtán kívül kriptovalutabányász gépezetté alakítják a mobilt. Különösen androidon húsbavágó a probléma, mert az Apple iOS-e szigorúbban ellenőrzi az App Store-ból letöltött appokat - írja a portál.

Árulkodó, ha a telefon gyorsan lemerül, lassabban futnak rajta az alkalmazások, vagy időről időre túlmelegszik - jelzik az Eset kiberbiztonsági cég szakértői. Ezen kívül még a sávszélességben érzékelhető kiesés, lassulás is utalhat a bányászatra.

A problémát megelőzni egyszerű: a számítógépeken mindig legyen vírusirtó, míg a telefonoknál arról kell gondoskodni, hogy az operációs rendszer és az appok legfrissebb változatai legyenek az eszközre telepítve. Emellett alapszabály, hogy csak hivatalos forrásból (Google Play Áruház, Apple App Store) töltsön le bárki bármilyen alkalmazást a készülékre.

Képünk forrása: Shutterstock.