Mobilos csalókra figyelmeztetnek

Somogy megyében 2017-ben aggasztóan megnőtt azoknak a csalásoknak a száma, amikor az elkövető magát valamely mobilszolgáltató munkatársának kiadva nagyobb összegű nyereményt ígérve téveszt meg a gyanútlan sértetteket - adta hírül a Somogy Megyei Főügyészség.
Domokos László, 2018. január 24. szerda, 10:18
Fotó: Napi.hu

Ez történt a Kaposvári Járási és Nyomozó Ügyészség egyik vádemeléssel befejezett bűnügyében is, ahol az elkövető azzal kereste meg telefonon a sértetteket, hogy őket egy nyereményjáték keretében kisorsolták. A pénznyereményükhöz azonban csak akkor juthatnak hozzá, ha egy az elkövető által megadott telefonszámok egyenlegét több tízezer forinttal feltöltik. A három becsapott személy bankautomatán keresztül összesen 355 ezer forintot töltött fel a vádlott által használt telefonszámra.

A Nagyatádi Járási Ügyészség is vádat emelt egy másik ügyben az ellen az elkövető ellen, aki ugyanezzel a módszerrel 2016 szeptembere és 2017 februárja között ugyancsak három személyt csapott be, tőlük összesen 345 ezer forintot csalt ki.

A bűncselekmények közös jellemzője, hogy az elkövetők olyan nyereményjátékra hivatkoznak, amit a mobilszolgáltatók nem hirdettek meg, a hívások pedig nem a mobilszolgáltatók jól ismert ügyfélszolgálati számairól érkeznek.

Az elkövetők általában nagy összegű - akár 750 ezer forintos - pénznyereményt, mobiltelefont, illetve személygépkocsit ígérnek az áldozataiknak, azonban a nyeremény megszerzésének feltétele mindig valamilyen rövid időn belüli befizetés, amikkel az elkövetők által megadott telefonszámok egyenlegét töltik fel, vagy a bankszámlájukra kerülnek átutalásra.

Az elkövetők a sértetteket a feltöltések során irányítják, segítik őket annak technikai lebonyolításában, és jellemzően gondolkodási időt sem hagynak nekik, hanem azonnali cselekvésre késztetik őket, ami szintén feltétele a nyeremény megszerzésének.

Somogy megyében 2017-ben számos büntetőeljárás indult hasonló módszerrel elkövetett csalás miatt, előfordult olyan is, ahol a sértettnek okozott kár összege elérte a 1,38 millió forintot.

Sok esetben természetesen a megtévesztés nem sikerült, legyünk óvatosak - olvasható a közleményben.

(Képünk illusztráció.)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2018.01.24 10:35

Amellett, hogy csalás, ez is csak egy PISA vagy IQ teszt.
Aki hülye, bedől a kamu játékoknak, nyereményeknek, satöbbinek.
Nem véletlen, hogy így szerepelnek tanulóink a nemzetközi felméréseken. Később belőlük lesz az átvert áldozat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html