A jövőben maximum 12 hónapos hűségidőt köthetnek ki a hírközlési szolgáltatók, köztük a mobilcégek, de van azért egy engedmény  - derül ki többek között a Magyar Közlönyben megjelent törvénymódosításból (pdf), amely 120 nap múlva, azaz október végén lép hatályba.

12 hónap, 24 hónap

Az új rendelkezés alapján a szolgáltatók kötelesek lesznek a szerződés megkötése előtt felajánlani a határozatlan idejű szerződést és ismertetniük kell az előfizetővel a pontos részleteket.

Van azonban kivétel a 12 hónap alól: ha az előfizető kedvezményesen készüléket is vásárol, akkor a szolgáltató előírhat kétéves hűséget. A módosítás azt is előírja, hogy a kétéves hűségnyilatkozatnál a készülékvásárlásához kapcsolódó törlesztő részletek nélküli előfizetési díj nem haladhatja meg az előző az azonos szolgáltatási tartalmú 12 hónapos hűséggel megkötött szerződésre vonatkozó díjakat.

A most megjelent törvénymódosításban szerepel továbbá, hogy a szolgáltatók a hűségidő lejárta után kötelesek az előfizető kérésére ingyenesen hálózatfüggetlenné tenni a szerződéssel megkötésével együtt vásárolt készülékeket. Valamint azt is előírja a jogszabály, ha az előfizető a hűségidő lejárta után határozatlan szerződést szeretne kötni, akkor utóbbiban szereplő feltételek nem lehetnek rosszabbak a korábbi szerződésben foglalt feltételeknél.

Az eredeti terv szigorúbb volt

Balla György és Kucsák Ákos fideszes parlamenti képviselők még május elején nyújtottak be törvénymódosító javaslatot, amelyben még az szerepelt, hogy maximum 12 hónapra lehet megkötni minden határozott idejű, azaz hűségnyilatkozatos szerződést.

"A határozott időtartamú előfizetői szerződés legfeljebb 12 hónapra köthető meg azzal, hogy a szerződés megkötését megelőzően fel kell ajánlani a határozatlan időtartamú előfizetői szerződés megkötésének lehetőségét, és bemutatni annak részletes feltételeit" - többek között ezt a változtatást az eredeti módosító, amely a 2003-ban megszületett elektronikus hírközlési törvényt változtatta volna meg.

A törvényjavaslat benyújtása után azonban a mobilszolgáltatók jelezték, hogy az előfizetőket hátrányosan érintené a maximum 12 hónapos hűségidő bevezetése, mert elveszne több kedvezmény, ergó drágábbak lehetnének a telefonok.

Majd június elején a parlament gazdasági bizottsága előterjesztett egy módosító javaslatot, amely a kedvezményes készülékvásárlás esetében megengedi a kétéves hűségnyilatkozatot. Ebben az esetben is az előfizetés díjának meg kell egyeznie az egy évre kötött szerződések díjával. (Ez szerepel a kedden megjelent végleges törvénymódosításban.).