Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az iPhone 11-et az Apple szeptember 10-én fogja bemutatni, így kisebb kellemetlenséget jelent a cupertinói cégnek, hogy egy munkaügyi érdekvédelmi csoport, a China Labor Watch (CLW) pont hétfőn tette közzé jelentését arról, hogy rossz munkakörülmények között dolgoztatnak embereket a készüléket gyártó Foxconn üzemében. A probléma az, hogy a nem túl szigorú kínai szabályozásoknak sem felelnek meg.

A civilszervezet szerint az Apple és a Foxconn megsértette a kínai munkaügyi szabályokat, mikor túlságosan sok ideiglenes alkalmazottat foglalkoztatott a világ legnagyobb iPhone-gyárában. A jelentés szerint nem csak a foglalkoztatás módja, de a munkakörülmények sem voltak rendben a kínai gyárban - írja a Bloomberg alapján az Index. Az elsődleges probléma az, hogy a jóval olcsóbb kölcsönzött munkaerő aránya maximum 10 százalék lehetne, ehhez képest a CLW beépült emberei úgy tapasztalták, hogy a tényleges mérték meghaladja az 50 százalékot. Ráadásul az ideiglenes dolgozók nagy része bevándorlói státuszú, akiknek nem jár fizetett betegszabadság vagy úgy egyáltalán bármilyen fizetett szabadság, biztosítás, nem jogosultak később munkanélküli segélyre, és a nyugdíjukba sem számít bele az így ledolgozott idő.

Az Apple-t már többször támadták a kínai partnereinél lévő rossz munkafeltételek miatt, a cég pedig rendre megígéri, hogy javít a helyzetükön. Így tettek most is.