Az Armis Labs kiberbiztonsági cég vette észre, hogy ha egy készüléken aktiválva van a bluetooth, akkor egy hatótávolságon belül lévő támadó könnyedén be tud törni, anélkül, hogy a felhasználó bármit észrevenne. Érintettek az Androidot, iOS-t, Windows-t, Linuxot futtató gépek is - olvasható a portálon.

A biztonságtechnikai kutatók összesen nyolc sérülékeny pontot találtak a bluetooth-protokollban. A legfélelmetesebb, hogy a sérülékenység észrevehetetlen és megállíthatatlan: a gyanútlan felhasználónak semmit sem kell tennie, még felelőtlenül klikkelgetnie sem kell sehova, a támadó anélkül tud kapcsolódni a készülékéhez, hogy arra engedélyt kellene kapnia (azaz még párosítani sem kell a két bluetoothos eszközt).

Ha valaki betört a készülékre, akkor onnantól kártékony programokat tud telepíteni azokra, ha pedig sikerül olyan vírust írni, amely automatikusan ugrik egyik készülékről a másikra, a "pusztítás" felmérhetetlen. A hibának neve is van: BlueBorne.

Mit kell tenni?

Mivel szinte minden Android, iOS, Microsoft és Linux bluetooth-implementáció érintett, a legfontosabb, hogy kapcsoljuk ki a bluetootht minden birtokunkban lévő eszközön. Az operációs rendszerek gyártói már kiadták a sérülékenységet megszüntető javításokat, ezért ellenőrizzük, hogy a legfrissebb verzió van-e készülékeinken.

Amennyiben például ki lenne kapcsolva az automatikus frissítés, erősen javallott minden készüléken frissíteni az operációs rendszert a biztonságos verzióra.