Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vodafone Magyarország május 23-án, IX. kerületi székházának tetején telepítette a főváros első állandó, élő 5G bázisállomását. A felavató eseményen a Vodafone az országban elsőként csatlakoztatott két 5G képes Samsung S10 okostelefont állandó 5G-állomására és bemutatott egy távolról, 5G-kapcsolaton keresztül vezérelt autót.

"Az újgenerációs mobil- és vezetékes hálózatok olyan lehetőségek előtt nyitják meg a kapukat, amik forradalmasíthatják az egész gazdaság működését. Optimisták vagyunk a digitális társadalmat és innovációt előre mozdító technológiákat illetően, és célunk, hogy az általuk nyújtott előnyökből az egész ország részesüljön. Hogy mindezt elérhessük, ma egy jelentős lépést tettünk azáltal, hogy bemutattuk, mire képes a főváros első állandó, saját frekvenciánkat használó 5G bázisállomása" - mondta el Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója.

A rendezvényen Kara Ákos, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára úgy vélte, Magyarországon az embereknek es a Magyarországon működő vállalkozásoknak stabil, jó minőségű, gyors es megfizethető 5G-hálózatra van szüksége.

Ezekben a napokban Magyarországon új infokommunikációst és új digitális fejlesztési korszak kezdődik

- tette hozzá.

A Vodafone azért telepíthette második állandó 5G állomását is Magyarországon, mert a jelenleg is aktív mobilszolgáltatók közül egyedül ő vásárolt az NMHH 2016-os aukcióján 5G-s frekvenciát a 3,5 GHz-es sávban - árulta el Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország Vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese, az igazgatóság alelnöke, aki szerint a vállalat nem titkolt célja, hogy a mobilkommunikációs iparágban vezető szerepet vállaljon az 5G-fejlesztések terén, és az egész társadalom számára mielőbb elérhetővé tegye a legújabb generációs technológiát.

A budapesti és zalaegerszegi állandó 5G-állomásaink non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a Vodafone már meglévő 4G-állomásaira épülnek - magyarázta Ahmed Elsayed, a Vodafone Magyarország Műszaki vezérigazgató-helyettese. A telekommunikációs vállalat saját 3,5GHz-es frekvenciát használó 5G állomások elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1 gigabit per szekundumot is, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet - tette hozzá.

Ambiciózus tervei vannak a hatóságnak

Aranyosné Börcs Janka a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgatója szerint a mobilágazat jövőjét érintő jelentős döntés előtt áll, amely a gigabit alapú társadalom első mérföldkövének is tekinthető: a piaci igényeknek megfelelően olyan frekvenciasávokat értékesít idén a hatóság, amelyek révén az előfizetők és a gazdaság ágazatai is - a ipartól az egészségügyig - mihamarabb élvezhetik az 5G technológia előnyeit. Mint ismert, ezek a 700 MHz-es, a 3,6, a 2,1 és a 2,6 GHz-es frekvenciasávokat jelentik.

Az frekvenciapályázatok dokumentumait a jövő hónap elején teszi közzé a hatóság és az az ambiciózus terve az NMHH-nak - árulta el Aranyosné Börcs Janka -, hogy a nyár végére, őszre eredményesen lezárják az aukciót. Így az 5G-s frekvenciás sávok már ez év végére, jövő év elejére a szolgáltatók rendelkezésére állhatnak.

Kívánjuk a mobilszolgáltatóknak, hogy frekvenciavásárlásaik és a szolgáltatásaik fejlesztése során legyenek sikeresek - mondta az NMHH főigazgatója.

Bácskai János Ferencváros polgármester kiemelte: Ferencváros számára azért is fontos az átadó, mivel nemcsak a technológiai környezet átalakulást szimbolizálja, hanem Ferencváros fejlődését is. A kerület korábban ipari központ volt, azonban az elmúlt években a legjelentősebb szolgáltatók választották székhelyül ezt a kerületet.

Itt lesz jelentősége az 5G-nek

Az ötödik generációs mobilhálózatoknak első sorban ipari felhasználási módoknál lesz jelentősége, köztük olyanoknál, ahol az azonnaliság kritikus fontosságú. Ilyen például az önvezető autózás, melynek elterjedésében kulcsszerepe lesz az 5G-nek.

A Vodafone budapesti székházában ezt demonstrálva egy gépjármű valós idejű távoli vezérlését is bemutatta, ami egy BMW i3 típusú elektromos autó és egy távoli vezetőülés közötti kapcsolat révén a Vodafone élő 5G kapcsolatán keresztül valósult meg. Az autóban található kamera valós időben, HD minőségben közvetítette a pálya melletti távoli vezetőüléshez azt a képet, amely a járműből volt látható, valamint ezzel párhuzamosan a jármű felé irányuló parancsokat is 5G kapcsolat közvetítette.