Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a cégek 97 százaléka magyar tulajdonú vállalat, mégis kevesebb hozzáadott értéket állítanak elő, mint a 3 százaléknyi multinacionális cég, ezért a magyar cégek termelékenységének növelését szorgalmazta az innováción és az új technológiák alkalmazásán keresztül - mondta Palkovics László az MTI tudósítása szerint.

A feladatok közé sorolta a magyar tulajdonú globális értékláncok és magyar márkák építését, ahogy a multicégek megtartását is az országon belül, és esetükben a magasabb hozzáadott értékű tevékenységek bevonzását, a magyar tulajdonú vállalatok mint lokális partnerek segítségével.

Szükségesnek nevezte a kkv-k versenyképességének növelését az adó-és adminisztrációs terhek csökkentésével, és a szektor termelékenységének és innovációs képességének növelését az egyetemközpontú innovációs ökoszisztéma kialakításával.

Szerinte növelni kell a munkaerő termelékenységét a szak- és felnőttképzés fejlesztésével, amelyben jelentős lemaradása van Magyarországnak. Arra kell törekedni, hogy minden negyedik ember munkája során tanuljon valamit, képezze magát - hangsúlyozta Palkovics.

Az új tárca az innovációért és a technológiák koordinációjáért felel egyebek mellett, de idetartozik a szakképzés is.

Palkovics László a minisztérium kiemelt területei közé sorolta a mesterséges intelligencia (AI), a robotizáció, az automatizáció területeit is, és hangsúlyozta, hogy az új technológiák megjelenése a munkaerőpiac átalakulásához vezetnek, azonban nem kiszorítják a munkaerőt, hanem új követelményeket támasztanak.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felépítéséről közölte, hogy a tudás és innovációs államtitkárságot a miniszterként ő irányítja majd. Cseresnyés Péter, parlamenti államtitkár lesz, György László felel majd az általános gazdaságfejlesztéséért és szabályozásért, a fenntarthatóságért felelős államtitkár Weingartner Balázs József lesz, az energia- és klímaügyi államtitkár pedig Kaderják Péter. A közlekedéspolitikai államtitkár Mosóczi László, az infokommunikációs és fogyasztóvédelmi pedig Kara Ákos lesz, az EU ügyeket Sanda Tamás felügyeli.

Manninger Jenő (Fidesz) szerint Palkovics Lászlónak komoly szerepe volt a zalaegerszegi tesztpálya létrejöttében, és jelezte, hogy a régióban korábban alacsony volt a k+f aránya.

Volner János (Jobbik) hozzászólásában szemléletváltást sürgetett, és fontosnak nevezte az alkalmazkodást az új technológiákhoz. Hozzátette: a tárcának az e-learning területén is lesz tennivalója.

Hiller István (MSZP) kérdésre az akadémiai kutatóintézetek hosszú távú fennmaradásáról, Palkovics László kifejtette: fontosnak tartja a felsőoktatási intézmények kutatóhálózata és az akadémiai kutatóhálózatok közötti együttműködést. Számos teendőjük van abban, hogy a mindkét intézményrendszerben dolgozók kutatási-oktatási tevékenységének jogi szabályozását rendezzék - idézte a jelöltet az MTI

Az ülésen a gazdasági bizottság 10 igen 3 ellenvélemény mellett, a kulturális bizottság 8 igen, 4 nem és 2 tartózkodás mellett támogatta Palkovics László miniszteri kinevezését.

Még szigorúbb Stop Soros törvényt akar a kormány, és alkotmányt módosít - ezt a cikket olvasta már?

A kép forrása: MTI Fotó/Bruzák Noémi.