Nagy dobás a Telenortól: búcsú a legidegesítőbb szabálytól

Valóban korlátlan netezést biztosító csomagokat vezet be a Telenor és a kétéves hűséget is törlik.
Csernátony Csaba, 2017. május 15. hétfő, 11:01
Fotó: Napi.hu

A mobilos csomagok többségével a különböző mértékű adatforgalom elérése után nem lehet netezni vagy csak idegesítően lassú adatátvitellel. Igaz, a UPC mobilos csomagjai valóban korlátlan netezést kínáltak.

A Telenor most lépett és négy új, korlátlan adatforgalmat biztosító csomagot vezet be. Emellett a cég búcsúzik a kétéves hűségnyilatkozatoktól is.

Négy új, egyéni előfizetőknek és  1-14 fős kisvállalkozásoknak szánt csomag korlátlan netforgalmat garantál. Emellé a közel 6-15 ezer forintos havi díjért kapható csomagokhoz 50-500 beszélgetés jár, az sms díja pedig 35 forint darabonként.

A legdrágább csomag havi 20 ezer forint, ez korlátlan beszélgetést és sms-ezést biztosít a netezés mellé. A szóban forgó csomagokra nem kell 2 éves hűséget aláírni - jelentette be a cég hétfői sajtótájékoztatóján Alexandra Reich, a magyar Telenor első embere, aki szerint új fejezet kezdődik a Telenor életében az új csomagok elindításával.

Az új csomagoknál legalább havi egy hanghívást kell indítani. Az uniós országokban van adatkorlát, az adatroaming korlátja csomagtól függően 4-14 gigabájt.

Mennyibe kerül a hűség?

Bár a korlátlan netforgalom fontos lépés, de egyelőre a magyarországi átlagos felhasználóknál viszonylag alacsony az adatforgalom, így a Teleno lépése inkább a várható piaci folyamatoknak szólhat. Annál is inkább, mert most bemutatott csomagok havi díja is magasnak mondható, ami részben azzal magyarázható, hogy nem kell 2 évet aláírni. A magasabb árral kell megfizetni azt a kockázatot, amit a cég fut, amiatt, hogy a hűség néllüki előfizetők távozhatnak a cégtől.

Pár napja készült cikkünkben pont a korlátlan telefonálást, sms-ezést és 10 gigabájt adatorgalmat tartalmazó csomagokat vetettük össze. A végeredmény szerint a Telenor és a Vodafone 2 éves hűség mellett 15 ezer forint alatt kínálja ezeket, míg a Telekom 15 500 forintot kér érte.

Ezekből adódóan a 2 éves hűség a korlátlan telefonálást és sms-ezést, valamint 10 gigabájtot tartalmazó csomagoknál havonta 4-5 ezer forint kedvezményt jelentenek nagyságrendileg. (A Telenor legdrágább új csomagjánál nem értelmezhető, hogy mennyi lenne hűséggel, mivel nincs ilyen kikötés.)

A Telenor adatai szerint egyébként egy-egy előfizető havonta 3400 forintot költ mobilszolgáltatásokra, és 1,6 gigabájt adatforgalmat bonyolítanak. A gyors, 4G-s hálózatot használóknál viszont magasabb, 3 gigabájtos a havi adatmennyiség.

Bár a mobilosok 59 százalékának bonyolíthatna adatforgalmat, ám 51 százalékuknak van erre alkalmas okostelefonja.

Mennyit beszélünk?

A KSH adatai szerint egyébként a múlt év végén 11,8 millió mobilelőfizetést tartottak nyilván Magyarországon, ez minimális, 0,6 százalékos csökkenést jelent éves összevetésben.

Egyre népszerűbbek a mobil-adatelőfizetések és az adatforgalom is látványosan emelkedő pályán van. Tavaly több mint 70 terabájtra rúgott a mobilnetes forgalom, ami 39 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest és majdnem a duplája a 2014-es forgalomnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.05.16 11:00

20 font angliaban a korlatlan csomag. a 20.000 huf kicsit tularazottnak tunik, a fele is sok lenne, de legalabb mar van ilyen csomag...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.05.15 14:52

a jövő a korlátlan mobilnet, a vezetéskes alapú net pár év mulva történelem lesz, a wifivel együtt.

csakúgy, mint a vezetékes telefon, ma már ezt is alig használják manapság , főleg csak cégek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2017.05.15 11:48

Akkor most hogyis lesz a roaming eltörlése?
Amúgy épp ideje volt a 2 éves hűségtől elköszönni. Kedves szolgáltatók, eddig komoly monopol helyzetben voltatok, nagyjából ez volt az egyetlen terület, ahol 2 évre adóst lehetett csinálni az ügyfélből. Elég volt eladni egy rossz csomagot, vagy csak nem szólni, hogy van jobb is, ha alá volt írva lehetett követeleni. Tényleg nem tudnék még egy ilyen szektort mondani, ahol ezt így meg lehetett csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html