Nagy változás jön a mobilozásban - sokan meg fognak lepődni

Immár mind a három nagy magyarországi telekommunikációs szolgáltatónál megszűnt az a gyakorlat, hogy az adatforgalmi keret lejárta után "csak" lassítják az internetet. Mostantól tudatosabban kell szerződést kötni.
Szász Péter, 2017. május 1. hétfő, 15:31
Fotó: Pixabay

Ezentúl az eddiginél jobban át kell gondolniuk a Magyar Telekom-ügyfeleknek is, hogy milyen internetcsomagot választanak, miután - a Telenorhoz és a Vodafone-hoz hasonlóan - e szolgáltatónál is leáll az internet, ha elfogyott az adatkeret. Ők voltak az utolsók a három nagy szolgáltató közül, akik ezt meglépték.

A Vodafone-nál az adatkeret kimerülésekor automatikusan aktiválódik egy 200 megabyte (MB) nagyságú extra keret 465 forintért. Ha ez is elfogy, akkor az ügyfél dönthet a kiegészítő adatopció megvásárlásáról. A Telenornál nincs automatikusan aktiválódó keret, az ügyfél dönthet a vásárlásról.

Így magyaráztak

A cégek természetesen megmagyarázták, hogy miért volt szükség erre a lépére.

A Vodafone azt írta korábban: nem támogatják, hogy egy lassított, korlátozott élményt biztosító hálózaton vegyék igénybe az ügyfelek a szolgáltatást.

A Telenor szerint az ügyfelek nem értették a lassítás fogalmát, azt hitték, hogy valami gond van a hálózattal és ők sem szeretnének élvezhetetlen szolgáltatást nyújtani.

A Telekom most lapunk kérdésre azt írta

sok ügyfelet egyszerűen irritált a lassítás, ráadásul az csak áthidaló megoldást jelentett, nem pótolta a "mobilinternetes élményt".

A lassított internet valóban nem volt jó túl sok mindenre, azonban egy nélkülözhetetlen alapszolgáltatás, az adatforgalom alapú üzenetküldés eldöcögött vele. Sőt, még azok a navigációs programok is működtek, amelyek csupán a forgalmi információkat szerezték a netről.

Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy ha valakinek 2-3 nappal a fordulónapja előtt elfogyott a kerete, akkor "kibekkelje", hiszen például a Messenger, a Viber vagy az iMessage - szigorúan szövegküldésre persze - működött.

Ezek nélkül azonban csak az sms marad az egyetlen szöveges kommunikációs forma kéznél, ez pedig éppen sok árérzékeny előfizető számára jelenthet gondot, akiknek vélhetően az alacsony adatkeretük mellé nem jár korlátlan sms sem.

Lapunk megkérdezte a Magyar Telekomot, hogy milyen forgalomnövekedésre számítanak a lassítás megszüntetéséhez kapcsolódva. A cég szerint az ügyfelek döntő többsége eddig is megvásárolta a kiegészítő adatkeretet, ha lassítást érzékelt, akik pedig nem így tettek azok eddig is megpróbáltak wifi-hez kapcsolódni, vélhetően most is így tesznek.

Nem vár áremelkedést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sem, bár az ő megközelítésük kicsit más, mint a Telekomé. A hatóság szerint az emberek a jövőben az eddiginél tudatosabban fognak csomagot választani és jobban odafigyelnek az applikációk adatfelhasználására is. (Az mondjuk jó kérdés, hogy ebben az esetben mi lesz az "ügyfélélménnyel" - szerk.).

A UPC-sek egyelőre örülhetnek

A UPC lapunk kérdésére üzleti okokra hivatkozva nem árulta el, hogy a jövőben terveznek-e ilyen lépést.

A náluk elérhető legkisebb csomag 50 MB-os, amelyet túllépve számlázni kezdenek, méghozzá 7,43 forintot MB-onként. Az 1 és 2 gigabájtos csomagok esetében, ezek elfogyasztása után  64/64 kbps-ra lassítanak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2017.05.02 18:56

Kár hogy a Digi szolgáltatás bevezetése ennyire húzódik, ha jól tudom márciusban átették szeptemberre az indulást. A 3-ból kettő tróger cégnél már voltam, most a UPC-nél röhögök ezen a szarrágáson amit ezek hárman csinálnak, de szerintem a Digi oda fog verni az összesnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Doxi, 2017.05.02 18:35

Hihetetlen szemetek. És még reklámozzák is mekkora g..cik, ahol az autós áll a kereszteződésben a rakás szar szolgáltatójával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kovi1970, 2017.05.02 07:55

Hazugság. Francokat nem voltak tisztában a lassítással az ügyfelek! A keret lejárta utáni horror ár meg egyszerűen csalás és lopás. Az NMHH miért nem bünteti szénné ezeket a "szolgáltatókat" miatta?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mufflinca, 2017.05.02 06:49

Ez egy nagyon pofátlan húzás volt! Nekem is a navigáció használatánál volt jelentősége, csak arra használtam a netet.
A lassítás megszüntetése óta viszont inkább másik navit választottam, internetet pedig nem használok. Nem fogok havi X-szer 500 forintot fizetni! Akkor legalább lehetne valami nagyon kis sávszélességre szerződni, még az is jobb lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html