Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ezentúl az eddiginél jobban át kell gondolniuk a Magyar Telekom-ügyfeleknek is, hogy milyen internetcsomagot választanak, miután - a Telenorhoz és a Vodafone-hoz hasonlóan - e szolgáltatónál is leáll az internet, ha elfogyott az adatkeret. Ők voltak az utolsók a három nagy szolgáltató közül, akik ezt meglépték.

A Vodafone-nál az adatkeret kimerülésekor automatikusan aktiválódik egy 200 megabyte (MB) nagyságú extra keret 465 forintért. Ha ez is elfogy, akkor az ügyfél dönthet a kiegészítő adatopció megvásárlásáról. A Telenornál nincs automatikusan aktiválódó keret, az ügyfél dönthet a vásárlásról.

Így magyaráztak

A cégek természetesen megmagyarázták, hogy miért volt szükség erre a lépére.

A Vodafone azt írta korábban: nem támogatják, hogy egy lassított, korlátozott élményt biztosító hálózaton vegyék igénybe az ügyfelek a szolgáltatást.

A Telenor szerint az ügyfelek nem értették a lassítás fogalmát, azt hitték, hogy valami gond van a hálózattal és ők sem szeretnének élvezhetetlen szolgáltatást nyújtani.

A Telekom most lapunk kérdésre azt írta

sok ügyfelet egyszerűen irritált a lassítás, ráadásul az csak áthidaló megoldást jelentett, nem pótolta a "mobilinternetes élményt".

A lassított internet valóban nem volt jó túl sok mindenre, azonban egy nélkülözhetetlen alapszolgáltatás, az adatforgalom alapú üzenetküldés eldöcögött vele. Sőt, még azok a navigációs programok is működtek, amelyek csupán a forgalmi információkat szerezték a netről.

Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy ha valakinek 2-3 nappal a fordulónapja előtt elfogyott a kerete, akkor "kibekkelje", hiszen például a Messenger, a Viber vagy az iMessage - szigorúan szövegküldésre persze - működött.

Ezek nélkül azonban csak az sms marad az egyetlen szöveges kommunikációs forma kéznél, ez pedig éppen sok árérzékeny előfizető számára jelenthet gondot, akiknek vélhetően az alacsony adatkeretük mellé nem jár korlátlan sms sem.

Lapunk megkérdezte a Magyar Telekomot, hogy milyen forgalomnövekedésre számítanak a lassítás megszüntetéséhez kapcsolódva. A cég szerint az ügyfelek döntő többsége eddig is megvásárolta a kiegészítő adatkeretet, ha lassítást érzékelt, akik pedig nem így tettek azok eddig is megpróbáltak wifi-hez kapcsolódni, vélhetően most is így tesznek.

Nem vár áremelkedést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) sem, bár az ő megközelítésük kicsit más, mint a Telekomé. A hatóság szerint az emberek a jövőben az eddiginél tudatosabban fognak csomagot választani és jobban odafigyelnek az applikációk adatfelhasználására is. (Az mondjuk jó kérdés, hogy ebben az esetben mi lesz az "ügyfélélménnyel" - szerk.).

A UPC-sek egyelőre örülhetnek

A UPC lapunk kérdésére üzleti okokra hivatkozva nem árulta el, hogy a jövőben terveznek-e ilyen lépést.

A náluk elérhető legkisebb csomag 50 MB-os, amelyet túllépve számlázni kezdenek, méghozzá 7,43 forintot MB-onként. Az 1 és 2 gigabájtos csomagok esetében, ezek elfogyasztása után  64/64 kbps-ra lassítanak.