Nagy változások a Facebook működésében - ne lepődjön meg!

A Facebook átalakította a közösségi oldal adatvédelmi beállításait tartalmazó felületét. A cég szerint ezzel egyszerűbbé vált annak használata.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 28. szerda, 14:20
Fotó: Shutterstock

A Facebook teljesen átalakította az adatvédelmi beállításokat: a mobil eszközökön használatos felületen a Beállítások menüt teljes egészében áttervezték, a beállítási opciók most már egyetlen közös helyről, egyszerűen hozzáférhetők - derül ki a közösségi oldal közleményéből.

A Facebook mobilos felületén egy új, Privacy Shortcuts elnevezésű menüpont jelenik meg, amelyben a felhasználók néhány mozdulattal beállíthatják adataik hozzáférhetőségét, illetve pontos magyarázatot kaphatnak az adatvédelmi beállításokról.

Ebben a menüben a felhasználók:

  • Biztonságosabbá tehetik fiókjaikat: további védelmi rétegek, például a kétfaktoros hitelesítés aktiválásával védhetik fiókjukat. Ha ez a funkció be van kapcsolva, és egy idegen megkísérel belépni egy felhasználó fiókjába egy idegen eszközről, a fiók valódi tulajdonosa értesítést kap erről, amelyben megerősítheti, hogy ő maga próbál-e bejelentkezni.
  • Kontrollálhatják személyes adataik felhasználását: a felhasználók áttekinthetik a már megosztott tartalmaikat, és törölhetik ezeket, ha szeretnék. Az áttekinthető tartalmak közt megtalálhatók a saját posztjaik, de mások bejegyezései is, amelyekre ők reagáltak, és például az ismerősnek jelöléseik, valamint a facebookos keresési előzmények is.
  • Beállíthatják, hogy ki láthatja a posztjaikat és a profiljukon elérhető adatokat: a Facebookon megosztott adatok a felhasználók tulajdonát képezik, és a felhasználók beállíthatják, hogy ki láthatja a bejegyzéseiket, és ki férhet hozzá az adatlapjaikon lévő információkhoz.

Access your information funkció

Annak érdekében, hogy a felhasználók biztonságosan tudják kezelni az általuk megosztott adatokat és információkat, például posztjaikat, mások bejegyzéseire adott reakcióikat, hozzászólásaikat, vagy a keresési előzményeiket, a Facebook bevezeti az Access Your Information nevű funkciót.

Az új funkció biztonságos lehetőséget kínál arra, hogy a Facebook felhasználói letöltsenek egy másolatot az oldalon tárolt adatokról, és azokat akár egy másik szolgáltatásba mozgassák át. Letölthetők például a Facebookra feltöltött fotók, az ismerősök listája, a posztok, és egyéb adatok.

A vállalat felelőssége

A közlemény szerint a Facebook a most bejelentett "újítások" kidolgozása során szabályozókkal, törvényhozókkal és adatvédelmi szakértőkkel működött együtt. A vállalat felelőssége, hogy elmagyarázza a felhasználóknak, hogyan gyűjtött össze adataikat, és mindezt közérthető nyelvezettel tegye. Az elkövetkező hetekben a Facebook javasolni fogja felhasználási feltételeinek frissítését oly módon, hogy az tartalmazza a felhasználóival szembeni kötelezettségvállalásait is.

A vállalat frissíteni fogja adatkezelési irányelveit is annak érdekében, hogy pontosabban határozza meg, milyen adatokat gyűjt a felhasználókról, és azokat hogyan használja fel. Ezek a módosítások azonban kivétel nélkül az átláthatóságról szólnak, nem pedig arról, hogy a cég további jogosítványokat szerezzen a felhasználói adatok gyűjtésére, használatára vagy - megosztására.

Képünk forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK