Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Software Development Academy-vel (SDA) egy lengyel piacvezető oktatási céggel egyesül a magyar Codecool Programozóiskola. Közép-Európa két vezető EdTech (oktatástechnológiai) vállalatai azért fúzionálnak, hogy Európa egyik legnagyobb, digitális készségeket oktató és közvetítő hálózatát hozzák létre.

A Codecoolt hét évvel ezelőtt alapították Magyarországon az elmúlt években sikeresen terjeszkedett Lengyelország, Románia és Ausztria irányába is. Hasonló pályát futott be Lengyelországból indulva a Software Development Academy az informatikai képzések területén.

A fúzió során a digitális készségeket oktató cég már nyolc országban (Magyarország, Lengyelország, Románia, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Észtország és Albánia) lesz jelen, és évente mintegy 15-20 ezer magánszemélyt és közel 400 vállalatot fog kiszolgálni a közép-európai régióban.

Közösen még eredményesebben küzdhetünk a soha nem látott mértékű digitális szakemberhiány leküzdéséért – mondta Boda József, a Codecool társalapító igazgatója.

Jelenleg az Európai Unió azzal küzd, hogy az infokommunikációs technológiai (IKT) szektorból körülbelül 1,8 millió szakember hiányzik. Ez magába foglalja a munkaerőpiacról hiányzó tehetségeket, és a már ezen a területen dolgozó, de folyamatos továbbképzésre szoruló munkavállalókat is.

Az Európai Bizottság Digitális Évtized programjának egyik fontos célkitűzése, hogy 2030-ra 20 millió IKT-szakembert foglalkoztassanak, a nemek közötti egyensúly megteremtésével. E cél elérése érdekében az európai gazdaságélénkítési terv szerint 161 milliárd eurót fordítanak az uniós piacok innovációjára és digitalizálására.

Ezt az európai törekvést csak erős, ágazati átképzési programokat biztosító szereplőkkel lehet megvalósítani. Egyébként mindkét vállalat évente mintegy 50 százalékos növekedést tapasztal a képzéseikre beiratkozók számában.

Ahhoz, hogy még több befektetőt tudjunk a régióba vonzani, biztosítanunk kell magasan képzett IKT-szakemberek utánpótlását, méghozzá egyre gyorsuló ütemben

– mondta Michał Mysiak, az SDA társalapító ügyvezetője.

A Codecool és az SDA üzleti partnerei közé közel 400 globális és helyi márka tartozik a régióból, olyan kulcsfontosságú partnerek, mint az Accenture, a Microsoft, a Motorola, a Morgan Stanley, az Ericsson vagy a Vodafone. A kormányzati oldalon eddig már két sikeres átképzési programot bonyolítottak le: Albániában 10 000 IKT-szakembert képeztek, Magyarországon pedig mintegy 600 főt. A vállalat fontosnak tartja, ezért ösztönzi és támogatja a nők részvételét az IT szektorban.