Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MIT-n fejlesztették ki és a kaliforniai Ubiquitous Energy vitte piacra vitt azt a technológiát, amely végre ablaknapelemek telepítését teszi lehetővé. A működési elv lényege, hogy a napelemek a látható fényt nem, csupán az infravörös és ultraibolya sugarakat fogják fel, így a panelek úgy képesek napenergiát termelni, hogy közben az emberi szem számára látható napfényt átengedik - írja a Fast Company oldalra hivatkozva a Rakéta.hu.

A Coloradói Boulderben már telepítették is egy irodaházra az üvegnapelemek, de az épület oldalát is PV-panelek borítják. 

A forgalmazó Ubiquitous Energy szerint az üvegpanelek több mint 10 százalékos hatékonysággal működnek, ami nem sokkal marad el a hagyományos napelemek 15-20 százalékos teljesítményétől. Az ablakok a kilátást sem zavarják különesebben: 40-80 százalékos átlátszósággal rendelkeznek, ami azonos a normál ablaküvegekével. 

A technológia egyetlen korlátja egyelőre, hogy viszonylag kicsi üvegtáblákat tudnak gyártani, de a cég tervei szerint a paneleket később a mai, hagyományos üvegtáblákra kifejlesztett gyártósorokon is lehet majd gyártani, jócskán lecsökkentve a gyártási költséget. Az Észak-Amerika legnagyobb ablak- és ajtógyártója, az Andersen Corporation által is támogatott cég emiatt úgy becsüli, hogy ennek köszönhetően a fotovoltaikus üvegtáblák a jövőben mintegy 30 százalékkal lesznek csak drágábbak a hagyományos ablaküvegnél.

Az Ubiqutious Energy számításai szerint a világon összesen mintegy 1,8 milliárd négyzetméternyi ablaküveget szerelnek fel évente, ha ezek az új napelemablakok lennének, akkor azzal nagyjából 10 százalékkal lehetne visszavágni a globális károsanyag-kibocsátást. Igaz, egyelőre a tömeggyártás hiányában ez még inkább ábránd, mint valós lehetőség.

A napelemekkel egyre több terv van: tervezik már őket autópályák fölé, vasúti talpfákba is telepíteni