Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár 2010-ben az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) alapvető emberi jogként ismerte el a tiszta, folyamatosan elérhető vízhez való hozzáférést, a Világegészségügyi Szervezet (WHO) 2022. márciusi jelentése szerint több mint 2 milliárd ember él vízhiányban szenvedő országokban. Ez a szám az előrejelzések alapján nőni, a vízválság pedig mélyülni fog a klímaváltozásnak és a túlnépesedésnek köszönhetően.

A vízben található leggyakoribb mérgező vegyi anyagok, mint az arzén, a fluorid és a nitrát mellett a legnagyobb kockázatot az ürülékszennyezés, valamint az általa terjesztett betegségek jelentik. A probléma nagyságát jól mutatja, hogy évente közel 500 ezer ember halálát okozzák közvetlenül a vízminőségre visszavezethető fertőzések, mint például a kolera, tífusz, vagy akár a gyermekbénulás.

Mindeközben egyedülálló és szokatlan megoldást találtak a fenti problémára a szaúd-arábiai King Abdullah Egyetem kutatói. A technológia azon a tényezőn alapul, hogy a napelem panelek működése közben többlethő keletkezik, ami jellemzően felhasználás nélkül kárba vész.

Peng Wang, az egyetem környezetvédelmi mérnöke, a Cell Reports Physichal Science tudományos lapban közzétett tanulmányában kifejtette, hogy az általuk kifejlesztett speciális, gélállagú anyagra helyezve a napelem modulokat, a többlet hő segítségével a levegőben lévő párát vízzé tudják alakítani.

Az elektromosság mellett a speciális gélnek köszönhetően két liter víz is keletkezett, amelyet 60 tő víziparaj öntözésére használtak. Az eredmények biztatók: a 60 növényből 56 kihajtott és képes volt átlagosan 18 centimétert növekedni. A kutatók a berendezés méretarányos növelésén dolgoznak, így még több energiát és vizet nyerhetnek a használatával.

Wang szerint a világon még sok helyütt nem hozzáférhető a megújuló energia és a tiszta víz sem. Az új technológia ezeken a – jellemzően száraz – vidékeken segíthet a kisméretű, helyi farmok és elszigetelt közösségek ellátásában.