Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nap az elmúlt hetekben nagyon aktív volt, különböző intenzitású geomágneses viharok indultak a felszínéről, amelyek sorban érik el a Földet. Április 30-án egy 1 118 468 kilométer/órás sebességgel haladó napszél érte el a légkörünket; ezt megelőzően, április 25-én egy koronális tömegkilökődés miatt akkor is geomágneses viharjelzést adtak ki a Földre. Május 12-én és 13-án éri el a földet egy május 9-én történt kitörés utáni újabb nagy erejű hullám, amely egy 1-től 5-ig tartó osztályozási skálán G3-as besorolást kapott - derül ki a Weatherboy.com cikkéből.

Az erős geomágneses vihar problémákat okozhat a Földön és a bolygó körüli pályákon is. Egyes villamosenergia-rendszerekben feszültségriasztás és transzformátor-károsodás léphet fel; feszültségkorrekciókra lehet szükség. Akár a rakétavédelmi eszközök is téves riasztást adhatnak le, mintha atomháború lenne. Mivel a műholdak alkatrészein felszíni elszenesedés léphet fel, az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak légellenállása megnövekedhet, ami arra kényszeríti a földi operátorokat, hogy repülési korrekciókat adjanak ki az orientációs problémák kijavítására. A műholdas GPS-navigációs adattovábbítás és az alacsony frekvenciájú rádiótávközlés is megszenvedheti a jelenséget.

A koronakidobódás (coronal mass ejection, CME) a napkoronából származó plazma jelentős mértékű felszabadulása, gyakran a napkitöréseket követően a napszélben. Ezek a hatalmas plazmarobbanások a Nap erősen csavart mágneses mezőszerkezeteiből erednek. Amikor ezek a robbanások a Nap aktív napfoltos régióiból indulnak ki, nem ritka, hogy nagy napkitörésekkel társulnak. Egyes gyors CME-k akár 14 óra alatt is elérhetik a Földet, míg mások több napig is sodródhatnak az űrben. 

Tamitha Skov űridőjárás-szakértő a Twitteren már megerősítette, hogy szerdán napközben elérte Európa felett a Föld légkörét a napkitörés, amely különböző zavarokat okozott a hálózatokon:

Egy ilyen erős geomágneses vihar sarki fényt, azaz "északi fényt" is produkálhat egészen Illinois és Oregon államokig, de akár Közép-Európában is láthatók lesznek zöldhullámzások az égen. A mágneses vihar nem egyszerre, hanem hosszabb időn keresztül éri el a bolygónkat, ezért hullámszerűen lehetnek be erősödések és gyengülések egészen csütörtök estig.