Nekimennének a hűségszerződéseknek - fideszes törvényjavaslat készült

Maximum 1 éves hűségidőszakot köthetnének ki a telekommunikációs szolgáltatók egy új, fideszes törvényjavaslat szerint.
Csernátony Csaba, 2017. május 10. szerda, 08:12
Fotó: Pixabay

"A határozott időtartamú előfizetői szerződés legfeljebb 12 hónapra köthető meg azzal, hogy a szerződés megkötését megelőzően fel kell ajánlani a határozatlan időtartamú előfizetői szerződés megkötésének lehetőségét, és bemutatni annak részletes feltételeit" - többek között ezt a változtatást tartalmazza két fideszes képviselő, Balla György és Kucsák Ákos parlamenthez benyújtott törvénymódosító javaslata (pdf).

Ha elfogadják a javaslatot, akkor ez a kikötés a gyakorlatban azt jelentené, hogy az eddigi 2 év helyett maximum 1 évig tartanának a hűségidőszakok.

Emellett a módosítás arra is kötelezné a szolgáltatókat, hogy a hűségidő lejárta után olyan feltételeket kínáljanak az érintetteknek, mintha új előfizetőként érkeznének a társasághoz.

A képviselők azzal indokolják a módosítást, hogy a hűségszerződések kiszolgáltatottá teszik az előfizetőket. Szerintük ugyanis "számos szolgáltató úgy alakítja ki a díjtételeit, hogy a fogyasztóknak ne érje meg igénybe venni az adott szolgáltatást csak hűségszerződés megkötésével, ami a hatályos rendelkezések alapján akár 2 éves elköteleződést is jelenthet."

A képviselők úgy vélik, gyakori jelenség, hogy a hűségidő lejárta után az érintett előfizetők hűségük jutalmául csak jóval drágábban vehetik igénybe a szolgáltatásokat, ha nem kötnek újabb hűségszerződést.

HOZZÁSZÓLÁSOK