A bennfentes források tájékoztatására hivatkozó hírügynökségi jelentés szerint a Toshiba 5 milliárd jenért (39 millió euró) kínálta fel eladásra Toshiba Client Solutions Co. részlegét. A felek az értesülések szerint hamarosan bejelentik az adásvételi szerződés megkötését.

A Toshiba amerikai atomenergetikai érdekeltségének a csődje miatt kényszerült pénzügyi helyzetének javítása érdekében szerkezetátalakítást végrehajtani. Személyiszámítógép-gyártó üzletágára is már egy éve keres vevőt.

A Dynabook laptop család gyártásával foglalkozó Toshiba Client Solutions nehezen tudott nyereséges maradni a kínai és tajvani gyártók által támasztott konkurencia közepette az okostelefonok és táblagépek elterjedésével átalakult piacon.

A Toshiba átszervezési programja keretében pénteken véglegesítette memória áramkör üzletágának, a Toshiba Memory Corp. vállalatnak az eladását a Bain Capital befektetési alap által vezetett japán, amerikai és dél-koreai befektetőkből álló konzorciumnak. Háztartási berendezés gyártó üzletágát pedig 2016-ban adta el a Toshiba a kínai Midea Group Co. vállalatnak.

A Toshiba a továbbiakban az energiaiparra és a közüzemi infrastruktúrára összpontosítja tevékenységét.

A Sharp 2010-ben hagyott fel a személyi számítógépek gyártásával, de miután 2016-ban a tajvani Hon Hai Precision Industry Co. (Foxconn) tulajdonába került, ismét puhatolózó lépéseket tett az IT üzletág felé. A Sharp a márciusban zárt 2017/18-as üzleti évét zárta négy éve első alkalommal pozitív csoportszintű nettó nyereséggel - írta az MTI.