Nem nyomoznak az etikus hacker ellen

Megszüntette a nyomozást az ügyészség a BKK-ügy etikus hackere ellen. A 18 éves fiatalember azzal vált ismertté, hogy miután felhívta a BKK figyelmét az online jegyárusítási rendszerük hibáira, a fejlesztő T-Systems feljelentette őt és a rendőrség házkutatást is tartott a lakásábán.
Szász Péter, 2017. augusztus 21. hétfő, 21:29
Fotó: Napi.hu

Már nem gyanúsítják bűncselekménnyel azt a fiatalembert, aki rámutatott a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) online jegyárusító rendszerében található biztonsági résre azzal, hogy 50 forintért vásárolt magának bérletet - írja az Inforádió az etikus hackert képviselő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közlése alapján.

Ezt a bérletet sosem használta, és nyilvánvalóan jóhiszeműen járt el, amikor azonnal jelezte is a cégnek a hibát.

A T-Systems feljelentette a közérdekű bejelentőt, akinek lakásán a rendőrség is megjelent és házkutatást is tartottak nála. Mostani határozatával az ügyészség kimondta, hogy a fiatalember tette nem bűncselekmény, hiszen az nem veszélyes a társadalomra.

Ehhez képest meglepő következtetés, hogy a házkutatást jogszerűnek minősítette az ügyészség - közölte a TASZ. Jelen esetben akkor is felforgathatja a rendőrség valakinek a lakását, ha nem követ el bűncselekményt, hanem a társadalom érdekében cselekszik. Ezzel a gyakorlattal az állam megfélemlíti a közérdekű bejelentőket ahelyett, hogy támogatná őket - nyilatkozta Dojcsák Dalma, a TASZ Politikai Szabadságjogok Projektjének vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK