Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ez a felmérés megállapította, hogy egyes európai országokban egyre magasabb a női feltalálók aránya, viszont a legtöbb helyen ez a ráta aránytalanul alacsony. Bár az elmúlt évtizedekben nőtt a nők jelenléte a tudományban és a technológiában, a férfiakkal való paritás még mindig messze van  – közölte az Euronews.

A felmérés, amely 38 tagállam szabadalmi tevékenységét vizsgálta, megállapította, hogy egyes európai országok jó úton haladnak a nagyobb paritás felé, de még így is egyértelmű, hogy a női feltalálók száma tartósan alacsony.

A női tudósoktól történelmileg megtagadták az esélyegyenlőséget, és továbbra is alulreprezentáltak a szabadalmi bejelentésekben megnevezett feltalálók között

– írta a jelentés előszavában António Campinos, az EPO elnöke.

Annak ellenére, hogy néhány európai ország óriási fejlődést mutat, a férfi és a női feltalálók közötti szakadék az öreg kontinensen nagyobb, mint a világ más részein. Ázsiában például a nők az innováció egyik fő erejét jelentik.

Az európai WIR-átlag (13 százalék) meghaladja Japánét (9,5 százalék), de elmarad az Egyesült Államokétól (15,0 százalék), és jóval alacsonyabb, mint Kínában (26,8 százalék) és Dél-Koreában (28,3 százalék).

Itt a legmagasabb az európai feltaláló nők aránya

2010 és 2019 között a legmagasabb WIR-szintet Lettországban (30,6 százalék), Portugáliában (26,8 százalék), Horvátországban (25,8 százalék), Spanyolországban (23,2 százalék) és Litvániában (21,4 százalék) regisztrálták. Magyarországon a feltaláló nők aránya a 12,4 százalék volt.

Érdekes módon a női feltalálók aránya Ausztriában (8 százalék), Németországban (10 százalék) és Hollandiában (11,9 százalék) volt a legalacsonyabb.

A kémia technológiai ágazatában a legnagyobb a nők aránya (22 százalék). Ez az érték a négyszerese a gépészetben mértnek (5,2 százalék), ami a legalacsonyabb WIR-rel rendelkező ágazat.

Miért nincs több női feltaláló?

A jelentés szerint a nők alacsony részvétele a szabadalmaztatásban nagyrészt annak tudható be, hogy keményebb szelekcióval kell szembenézniük, mint a férfiaknak, különösen a természettudományi, technológiai, mérnöki és matematikai (STEM) szakmák gyakorlása esetén. Az adatok alapján a női tudósok körülbelül 40 százalékkal kevesebb szabadalmi bejelentést nyújtanak be, mint a férfiak, annak ellenére, hogy a tudományos termelékenységük hasonló.

Az egyetemek és az állami kutatószervezetek (PRO-k), beleértve a kórházakat, a nonprofit szervezeteket és a kormányzati ügynökségeket, a technológiai területtől függetlenül lényegesen nagyobb arányban (19,4 százalék) szabadalmaztatnak nőket, mint a magánvállalkozások (10 százalék). Ez arra utal, hogy minél nagyobb az egyetemek és a PRO-k szerepe a szabadalmaztatásban, annál nagyobb lesz a feltaláló nők aránya.

Továbbra is kihívás a nők tudományos életben való részvételének növelése

Kutatások kimutatták, hogy a női szabadalmak nagyobb valószínűséggel összpontosítanak a nőkre jellemző egészségügyi problémákra, a férfi szabadalmak pedig a férfiakra jellemző problémákra.

„A nők tudományos életben való részvételének növelése tehát továbbra is nagy kihívás marad Európa számára, amellyel foglalkozni kell, és egyben kulcsfontosságú tényező a jövőbeli fenntarthatóság és versenyképesség szempontjából” – összegzett António Campinos.

(Eisenkrammer Nóra)