Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az eddigi vizsgálatok szerint az adatlopás 994 személyt érint, többnyire aktív és volt politikusokat. Az ismeretlen elkövetők az esetek túlnyomó többségében csupán kapcsolattartási adatokhoz - telefonszámokhoz, e-mail-címekhez - jutottak hozzá, nagyjából 50 esetben pedig érzékeny személyes információkat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételeket is szereztek - írta az MTI.

A zsákmányt közzétették az interneten, egy Twitter-oldalon megjelentetett linkek révén. Angela Merkel kancellártól és Frank-Walter Steinmeier államfőtől is eltulajdonítottak adatokat, bár kevéssé érzékeny információkat, például hivatalos e-mail-címeket és faxszámokat.

A hatóságoknak hetekig nem tűnt fel, hogy nagyszabású adatlopásról van szó. Egyes, egymástól függetlennek tartott esetekben ugyan intézkedtek, de nem vált világossá, hogy közszereplők - politikusok, művészek, újságírók - elleni tömeges informatikai támadás történt.

Erre csak csütörtökön döbbentek rá az illetékesek. A kancellári hivatalt röviddel éjfél előtt tájékoztatták. A szövetségi hatóságok informatikai biztonsággal kapcsolatos tevékenységét összehangoló nemzeti kibervédelmi központ (NCAZ) péntek reggel tartott válságtanácskozást. Az érintett Twitter-oldal péntek délelőtt vált elérhetetlenné.

Horst Seehofer is csak péntek reggel szerzett tudomást az ügyről. "Előtte nulla információm volt róla" - mondta a tárcavezető a Süddeutsche Zeitung című lap vasárnapi összeállításában.

A belügyminiszter elmondta, hogy a következő napokban folyamatosan egyeztet az illetékes szervek, köztük a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) és a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) vezetőivel, és legkésőbb a hét közepén tájékoztatást ad a vizsgálatok eredményeiről.

Hangsúlyozta, hogy csak megerősített, alátámasztott tényeket hoz majd nyilvánosságra, és nem feltételezéseket. "Mindenről tájékoztatom a nyilvánosságot, amit megtudok" - mondta Horst Seehofer.