Miközben a világ továbbra is a SARS-CoV-2. vírussal küzd, van egy már régen ismert kórokozó, amely a következő világjárvány egyik potenciális veszélyforrása lehet - figyelmeztetett  Dame Sarah Gilbert, aki az Oxford/AstraZeneca vakcina egyik feltalálója. Az általa emlegetett Nipah-vírust már 1999 óta ismerik: már egy kisebb járványt okozott Közép-Malajziában, ahol gazdatestet talált a denevérekben, akiknek az ürülékéből sertésfarmok állományát fertőzte meg. A sertések megették a denevérek székletét, és a vírus a sertéseken keresztül átterjedt a velük dolgozó emberekre - derül ki az Euronews beszámolójából.

"Ha lenne egy a delta-variánshoz hasonló Nipah-vírus, akkor hirtelen egy 50 százalékos halálozási arányú, erősen fertőző vírusunk lenne" - mondta Dame Sarah Gilbert csütörtökön az Egyesült Királyságban, a Cheltenham-i Irodalmi Fesztiválon tartott rendezvényen.

A vírus a több mint 20 évvel ezelőtti megjelenésekor nyolc hónapon belül mintegy 105 malajziai halálát okozta, akik kómába esve, lázban és agyvelőgyulladásban szenvedve hunytak el. A Nipah a fertőzöttek mintegy 40 százalékával végzett. A Nipah ma már évente kitör Bangladesben, és időszakosan megjelenik Kelet-Indiában is. Szeptemberben egy 12 éves fiú meghalt, miután elkapta a vírust.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a későbbi bangladesi és indiai járványkitörések során a fertőzés legvalószínűbb forrása a fertőzött gyümölcsdenevérek vizeletével vagy nyálával szennyezett gyümölcsök vagy gyümölcstermékek (például nyers datolyapálmalé) fogyasztása volt. A szervezet adatai alapján a bejelentett esetek halálozási aránya 40 és 75 százalék közöttire becsülhető.

A WHO szerint bizonyos denevérfajokkal rendelkező országok is veszélyeztetettek lehetnek, köztük Kambodzsa, Ghána, Indonézia, Madagaszkár, a Fülöp-szigetek és Thaiföld. Az egészségügyi szervezet már 2018-ban figyelmeztetést adott ki a kórság miatt.

A Pteropodidae családba tartozó gyümölcsdenevérek a Nipah-vírus természetes gazdái.

A fertőzötteknél kezdetben olyan tünetek jelentkeznek, mint a láz, fejfájás, izomfájdalom, hányás és torokfájás. Ezt követheti szédülés, álmosság, tudatzavar és neurológiai tünetek, amelyek akut agyvelőgyulladásra utalnak. Egyeseknél atipikus tüdőgyulladás és súlyos légzési problémák is jelentkezhetnek. Súlyos esetekben agyvelőgyulladás és görcsrohamok lépnek fel, és kómába is átmehetnek.

Jelenleg nincs kezelés vagy vakcina a Nipah ellen sem az emberek, sem az állatok számára. Az emberek esetében a fő terápia az immuntámogató kezelés.