Közös tesztmérésekkel vizsgálják az 5G-hálózatokból eredő elektormágneses sugárzást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei - adta hírül az NMHH.

A témakör azért is időszerű, mert az ezirányú lakossági félelmek még mindig észlelhetők. A korábbi mobiltechnológiájú hálózatok használatához képest jelentős 5G-adatforgalommal ugyanakkor még nem lehet számolni hazánkban.

Akkor félnek a sugárzástól, ha látják a tornyot

Az NMHH mérőszolgálatához például olyan helyről is érkeztek lakossági megkeresések ember által érzékelhető 5G-sugárzásról, ahol a településen az 5G-szolgáltatás még el sem indult.

Máshol sötétedés után történő antennaszerelés okozott félelmet téli időszakban, amikor a mobilszolgáltató erre kényszerült tömeges hálózatfrissítés végrehajtásakor.

A kevésbé látható, de nagyobb teljesítményű antennákkal kapcsolatban jelentősen ritkábban kérnek méréseket, mint a jól látható helyre telepítetteknél.

Az NMHH ezen az oldalon nemcsak tájékoztatást tesz közzé, de díjmentes, elektromágneses sugárzásszintmérést is bárki igényelhet ott. Ez jóval pontosabb és megbízhatóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható pár ezer forintos, nem kalibrált mérőeszközökkel történő otthoni vizsgálatok.

Az NMHH és az NNK együttműködik egy – a sugárzási szintet automatikusan előrejelző – számítási rendszer fejlesztésén is.