A mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mutatóinak alakulását tartalmazó jelentése szerint négy év alatt csaknem öt és félszeresére nőtt a mobilinternet-forgalom. Ezen belül az okostelefonos szegmens adatforgalma 2019 második félévében több mint 20 százalékkal bővült, 62,49 gigabájtra. Egy számlás okostelefonos SIM-kártya 2019 végén havonta átlagosan 3,64 gigabájt adatforgalmat generált, míg egy előrefizetéses 1,17-et.

Folyamatosan nő a 4G szerepe a hangforgalomban: 2019 végére már a hívásforgalom negyede zajlott ilyen hálózaton, míg 2019 közepén ez az arány csak 17 százalék volt. A teljes belföldi mobilinternet-forgalomnak viszont már több mint 96 százalékát 4G-hálózaton továbbították, a 3G 2,6 százalékot, a 2G 1 százalékot tett ki.

A belföldön indított hívásforgalom kétharmadát a mobilszolgáltatók továbbra is 3G-hálózaton keresztül továbbítják, a technológia részesedése viszont négy év alatt tizenöt százalékponttal csökkent. A 2G hálózatok részesedése a hanghívásokból pedig épp csak meghaladja a nyolc százalékot.

A belföldi mobiltelefonálás hívásforgalma szinte változatlan az elmúlt egy évben: a számlás előfizetők havi mintegy öt órát (293 percet), a feltöltőkártyások fél órát beszélnek készülékeiken a 2019 negyedik negyedéves adatok szerint. Az SMS-küldési kedv tavalyi visszaesése folytatódott a második félévben is, 2018 hasonló negyedéveihez képest 5-6 százalékkal - tudatták.

2019 második félévének legnagyobb változása, hogy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. saját mobilrádiótelefon-hálózattal rendelkező szolgáltatóvá vált. Ez azonban nem volt jelentős hatással a piacra, hiszen szolgáltatása még tesztüzem jellegű.

A mobiltelefon-szolgáltatás piacán az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján továbbra is folyamatosan a Magyar Telekom volt a piacvezető, részesedése 45 százalék körül alakult. Mögötte a Vodafone és a Telenor áll hasonló, 27 százalék körüli piaci részesedéssel. A további szolgáltatók részesedése 2019 közepére már túllépte a 2 százalékot. A hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák alapján hasonló a megoszlás, viszont a saját hálózattal nem rendelkező szolgáltatók együttes piaci részesedése ebben a szektorban nem érte el az 1 százalékot 2019 végén sem.

A közlemény szerint a feltöltőkártyák helyett egyre többen fizetnek elő: a mobiltelefon- és mobilinternet-szolgáltatáshoz használt, forgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 10,6 millió, amelyből a számlás kártyák aránya az utolsó félév alatt 1,3 százalékponttal 67,2 százalékra nőtt. A mobiltelefon-szolgáltatás piaca telített, a hívásforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma 9,82 millió darabbal érdemben nem változott, a teljes hívásforgalom 95 százaléka számlás előfizetésről indul.

Az M2M - az emberi beavatkozás nélkül megvalósított, eszközök közötti kommunikációhoz kapcsolódó - SIM-kártyák száma 1,15 millióról 1,2 millió darab fölé emelkedett 2019 második felében.

Az NMHH félévente új adatokkal bővülő mobilpiaci jelentéséhez negyedéves adatszolgáltatási kötelezettsége van a négy saját mobilhálózattal rendelkező szolgáltatónak, valamint azoknak a mobilszolgáltatóknak, amelyek a szolgáltatást saját hálózattal rendelkező mobilszolgáltatóval kötött hálózati szerződés alapján nyújtják. A friss dokumentum a 2015 negyedik negyedéve és 2019 negyedik negyedéve közötti időszakot öleli fel - olvasható a közleményben. A teljes jelentés itt olvasható.