A Canon nyomtatótintákat gyártó vállalat arra kényszerült, hogy a patronokat a DRM-chipek nélkül értékesítse, amelyekkel a vásárlókat a harmadik féltől származó tartályok használatától akarják eltántorítani. Részletes tájékoztatót adnak a vásárlóknak, hogyan lehet megkerülni az "eredeti" tintapatront megkövetelő szoftveres tiltást - írja a BoingBoing.net.

"Nagyra értékeljük Önt, mint ügyfelet és a Canon termékek állandó felhasználóját. A félvezető alkatrészek tartós globális hiánya miatt a Canon jelenleg kihívásokkal küzd bizonyos elektronikai alkatrészek beszerzésében, amelyeket a többfunkciós nyomtatóink tonereiben használunk. Ezek az alkatrészek felelnek például olyan funkciók, mint a töltöttségi szint jelzéséért. A fogyóeszközök folyamatos és megbízható ellátásának biztosítása érdekében úgy döntöttünk, hogy a normál ellátás helyreállásáig félvezető alkatrészek nélküli eszközöket szállítunk. Az elektronikus alkatrészek nélküli fogyóeszközök használata nincs negatív hatással a nyomtatási minőségre, de bizonyos kiegészítő funkciók - mint például a toner töltöttségi szintjének érzékelése - nem működhetnek" - írták egy német nyelvű felhasználói tájékoztatóban.

Arra is részletes leírást adtak, hogyan lehet megkerülni a chipérzékelős funkciókat. A legtöbb esetben mindössze annyit kell tenni, hogy beállítsák, a rendszer figyelmen kívül hagyja a hibaüzeneteket. Lényegében így nem blokkolják a harmadik féltől származó patronok használatát.

A gyári tintapatronok így olcsóbbak, mert nem kell a költséges chip a gyártásukhoz, amivel a cég versenyezni tud az utángyártott, gyengébb minőségű termékkel is. 

A lépés azért is érdekes, mert a nyomtatókban használt tinta az egyik legdrágább folyadék a világon. Ennek oka nem pusztán az, hogy költséges a gyártása, hanem azért, mert a gyártók a nyomtatókat áron alul értékesítik, mivel az igazi profit nem az egyszeri termékeladásból származik, hanem a fogyóalkatrészek beszerzéséből. Lényegében tehát a tintával termelik meg a profitjukat.