Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A biztos bevétellel kecsegtető és már rég bejáratott főtevékenységekhez képest a kockázati tőkebefektetés akár felesleges erőforrás pazarlásnak is tűnhet egy bank, vagy egy nagyvállalat esetében, már csak a méretkülönbségek miatt is, hiszen egy tipikus startup csupán néhány főből áll; ezzel szemben a vállalat menedzsmentje napi szinten hoz döntéseket akár a teljes befektetés mértékénél nagyságrendekkel nagyobb összegekről.

Vajon csak pénzügyi hobbiként vagy a növekedési stratégia organikus részeként tekint egy nagyvállalat a befektetések eredményeképpen cseperedő és néha bizony elbukó portfólió cégekre? A Venture Capital Summit konferencia első kerekasztal beszélgetésén a hazai kockázati tőkepiac nagyvállalati szereplői - dr. Bacsa György (MOL), Bánfi Zoltán (MKB Bank), Huszár András (MVM) és Wolf László (OTP Bank) - vitatják meg a moderátor, dr. Bajorfi Ákos (Noerr Legal) vezetésével, hogy miért fontos az innováció egy óriás vállalatnak, mit tud a tőkén felül cserébe nyújtani portfólió cégeinek; mennyire tekinti azokat a vállalat részének, és miképp oldhatók fel az eltérő érdekekből származó konfliktusok az alapítókkal és társbefektetőkkel az esetleges exit vagy a vállalatba történő integráció kapcsán? (Új tőkealapot indít a Széchenyi Tőkealap-kezelő.)

Az ebéd utáni kerekasztal beszélgetéseken a szakmai hazai nagyágyúi értekeznek a kockázati befektetők számára legfontosabb kérdésekről. Molnár András (Portfolion), Szűcs Gergely (Valor), Vitán Gábor (Venturio) és a vita irányítója, dr. Tóásó Bálint (KPMG) arról beszélgetnek, hogy egy startup esetében milyen értékelést tartanak elfogadhatónak, illetve, hogy honnan jönnek az igazán jó üzletek. A befektető számára talán a legfontosabb kérdés, hogy a sikeres építkezés végén ki tud-e szállni nyereségesen az üzletből. Straub Elek (Day One Capital), Szigeti Károly (Central Fund), Wildner Ágost (PBG FMC) a helyes Exit stratégia meghatározásáról, illetve a befektetési célpontok kiválasztásáról beszélgetnek; a beszélgetést dr. Fehérváry Ákos (Baker McKenzie) moderálja.

Két ismert nemzetközi szakember is előadást tart az eseményen. Jeff Lynn (seedrs.com, London) az új európai magántőke piacának kialakulását és potenciálját mutatja be, Jason Weiss (Axis Innovation, Tel Aviv) pedig arról beszél, hogy milyen módon értheti meg egymást még jobban a befektető és a startup menedzsmentje a befektetés korai szakaszában, hogyan tehető gördülékenyebbé az együttműködés, hatékonyabbá a vállalkozás. Jason esettanulmányokon keresztül mutat meg jó és rossz befektetői mintákat, úgyhogy garantáltan izgalmas és tanulságos történeteket hallhatnak a résztvevők.

Új kockázati tőkelapok indulnak. Az MKB Fintechlab inkubátor program elindítása óta az MKB több, új kockázati tőkealap létrehozásáról döntött, a Venture Capital Summit-on erről Bánfi Zoltán (MKB Bank) beszél. Csuhaj V. Imre a Széchényi Tőkealap-kezelő Zrt.-hez került új tőkealapokat és az így 63 milliárd összegűre duzzadt portfólióhoz kapcsolódó lehetőségeket mutatja be a előadásában. Oszkó Péter (OXO csoport) a hazai és régiós piacokon való terjeszkedéshez és a befektetések hatékony működtetéséhez fűződő tapasztalatait osztja meg a közönséggel, míg Albrecht Ottó (Cashline Zrt, Valor Zrt.) tulajdonosi szemmel elemzi a hazai kockázati tőke ökoszisztémát és ad tanácsokat a kockázati tőkebefektetések vagy private equity világa felé kacsintgató kezdő és haladó befektetőknek.

A Venture Capital Summit-on a jelentősebb befektetői, alapkezelői, banki és pénzügyi intézmények felsővezetői és tanácsadói mellett venture capital és private equity szakemberek vesznek részt. A csúcskonferencia látogatói a szakmai hazai és nemzetközi nagyágyúival találkozhatnak, a kávészünetek és ebéd ideje alatt is bővíthetik szakmai ismereteiket és piaci kapcsolataikat.

Képünk forrása: Shutterstock