Az Intel bejelentette, hogy egy új, olaszországi épít fel, hogy növelje chipgyártó-kapacitását. A lépés része a cég korábban nyilvánosságra hozott terveinek, amelyek szerint Európa-szerte kapacitásnövelő beruházásokat hajt végre.

A globális chipgyártó a Reuters szerint egy olyan megállapodást kíván aláírni az olasz kormánnyal, amelynek révén egy fejlett félvezetőcsomagoló és összeszerelő üzemet épít az országban. Mario Draghi leköszönő miniszterelnök kormánya jelenleg azon dolgozik, hogy még ebben a hónapban, a szeptemberre tervezett parlamenti választások előtt létrejöjjön a megállapodás.

Az olasz kormány hajlandó finanszírozni az Intel által az országban megvalósítandó beruházás költségeinek legalább 40 százalékát, amely várhatóan 5 milliárd dollárra rúg majd. Az Intel által épülő üzemben máshol gyártott chipeket csomagolnak majd, ahelyett, hogy helyben készítenék el azokat.

Olaszország a 2022. júniusi nemzeti reformprogramjáról szóló jelentésében közölte, hogy 2022 és 2030 között 4,15 milliárd euró (4,25 milliárd dollár) összköltségvetésű alapot különített el a mikroelektronikai beruházások előmozdítására.

Európa kell az Intelnek, nem Kína

Az Intel már tavaly bejelentette a chipgyártó létesítményeinek Európa-szerte történő bővítésére vonatkozó terveit, és közölte, hogy az évtized során legalább 80 milliárd eurót kíván befektetni a félvezetőgyártó infrastruktúrájába a kontinensen. A cég már az év elején azt is közölte, hogy a kelet-németországi Magdeburgban építi megagyártó üzemét, miután több lehetséges helyszínt is mérlegelt, például Franciaországban, Belgiumban, Lengyelországban és Hollandiában.

Az Intel akkori bejelentése szerint ebbe a gyártási telephelybe kezdetben 17 milliárd eurós beruházást terveznek, és a tervek szerint Írországban, Franciaországban és máshol is nagy összegeket költenek majd gyártásra, kutatás-fejlesztésre és chiptervezésre. Ez része az Intel azon felismerésének, hogy túlságosan függ az ázsiai chipgyártási kapacitásoktól, és ezt úgy kell ellensúlyoznia, hogy több gyárat hoz létre a világ más részein.

Az Intel az elmúlt időszakban rekord bevételt ért el a globális chiphiány miatt.