Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Forintban számolva egy hívás percenként legfeljebb áfával együtt 76,8 forintba, míg egy elküldött sms legfeljebb áfával együtt 24,25 forintba kerülhet - írják.

A szabályozás előtt volt olyan hazai szolgáltató, ahol bizonyos EU-s országokba a nemzetközi hívás percdíjáért 100 forint, az SMS díjáért 70 forint körüli összeget számoltak fel.

A szolgáltatók kínálhatnak a rendelettől eltérő, alternatív díjszabást is, de mielőtt az előfizetők ilyen díjcsomagot választanának, a szolgáltatóknak tájékoztatniuk kell őket a rendeleti díjszabás lehetőségéről. Az előfizetők egy munkanapon belül bármikor, díjmentesen oda-vissza válthatnak a rendelet szerinti díjszabás és a szolgáltató által kínált alternatív díjszabás között. Ilyenkor a szolgáltatóknak biztosítaniuk kell, hogy a váltás ne vonja maga után a feltételek megváltozását vagy más korlátozásokat.

Az új árak az otthonról (az előfizetés helye szerinti országból) az Európai Unió országaiba indított telefonhívások és küldött sms-ek díjára vonatkoznak, a vezetékes és a mobilszolgáltatásokra egyaránt. Ha a vezetékes szolgáltató az ilyen hívásoknál kapcsolási díjat alkalmaz, akkor a percenkénti díj és a kapcsolási díj együtt nem haladhatja meg a 76,8 forintot. A szabályozás kizárólag a lakossági előfizetőket érinti, az üzleti előfizetőknél tehát nem kell módosítani a díjszabást. A szabályozást hamarosan Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában is bevezetik.

Annak érdekében, hogy a szolgáltatók minél szakszerűbben alkalmazzák a fogyasztókat kedvezően érintő uniós rendeletet, a hírközlési hatóság idén áprilisban minden érintett - összesen 168 - szolgáltatónak felhívta a figyelmét a május 15-én életbe lépő új szabályozásra, és ismertette annak részleteit. Az éves felügyeleti tervének keretében az NMHH vizsgálni fogja, hogy a szolgáltatók díjszabása megfelel-e az új szabályoknak, és az új díjakat ténylegesen alkalmazzák-e.