Óriási felvásárlás készül a techszektorban

A Broadcom chipgyártó vállalat felvásárlási ajánlatot tett riválisára, a távközlési célú integrált áramköröket gyártó Qualcomm cégre - jelentette be a Broadcom hétfőn.
Szabó Zsuzsanna, 2017. november 6. hétfő, 20:40
Fotó: Shutterstock

Az akvizíció - amennyiben végbemegy - a valaha végrehajtott legnagyobb lesz a fejlett technológiai ágazat vállalatai körében. Az akvizíció csak versenyfelügyeleti jóváhagyással valósulhat meg.

A Broadcom részvényenként 70 dollárt ajánl a Qualcomm részvényeseinek 60 dollár készpénz és 10 dollár Broadcom részvény formájában. Az ajánlat az adósság átvételével együtt 130 milliárd dollár piaci tőkeértéket ad a Qualcommnak.

Az ajánlat 27,6 százalékos prémiumot hordoz a Qualcomm csütörtöki, a médiában az akvizíciós szándékról megjelent találgatások által még nem befolyásolt 54,84 dolláros záróárfolyamához képest.

Pénteken a Qualcomm árfolyama 12 százalékkal szökött fel a felvásárlási ajánlatról megszellőztetett hírek hatására. Hétfőn pedig a részvény két és fél százalékkal erősödött 63 dollár fölé a Nasdaq piacon. A Broadcom Ltd. részvénye 0,50 százalékkal 272,26 dollárra csökkent a Nasdaq piacon hétfőn.

A Qualcomm részvénye már járt 70 dollár felett 2016 decemberében és 80 dollár felett 2014-ben. A Qualcomm részvényének árfolyamát az Apple vállalattal folytatott és rendezetlen szabadalmi per terheli meg és teszi viszonylag sérülékennyé akvizíciós kísérletekkel szemben.

A Qualcomm egyebek között mobil készülékek vezeték nélküli hálózati adatforgalmát bonyolító integrált áramköröket gyárt. A Qualcomm egyik legnagyobb ügyfele az Apple.

(Fotó: Shutterstock)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2017.11.07 07:46

Több felvásárlást láttam már. Nagyon kevés végződött azzal, hogy a termék jobb lett volna, azzal, hogy a dolgozók legalább azonos szinten mozoghattak volna.
Izgulok, itt milyen követelmények lesznek. Biztos jövedelmet jelent rövid távon, meglehet, de majd itt is vándorolnak a dolgozók, mert az új vezetés miatt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html