A jogszabály, amit Vlagyimir Putyin elnök májusban írt alá, megköveteli az internetszolgáltatóktól, hogy olyan eszközöket telepítsenek a hálózati végpontokon, amelyek lehetővé teszik a forgalom irányítását. Ez lehetőséget ad arra is, hogy a hatóságok megszűrjék az állam által tilosnak vagy károsnak vélt internetes oldalak betöltését is - írta a portál az AFP alapján.

A hivatalos érvelés szerint így Oroszország kevésbé lesz kiszolgáltatva a nemzetközi szerverparkoknak. Azaz az orosz oldalak akkor is működni fognak, és elérhetőek lesznek, ha adott esetben nem fognak tudni kapcsolódni nemzetközi hálózatokhoz, egy kibertámadás vagy más nem várt esemény esetén.

Emberi jogi szervezetek ellenben arra figyelmeztet, hogy az orosz hatóságok valószínűleg még szorosabban akarják kontrollálni az interneten megjelenő tartalmakat. A kormány mostantól közvetlenül tudja blokkolni azokat az információkat, amelyek eljuthatnak az orosz lakossághoz, és alakíthatja zárt rendszerré az orosz internetes hálózatokat - anélkül, hogy erről akár csak tájékoztatná az állampolgárokat.