Az orosz hadsereg januárban közös hadgyakorlat címén komoly erőket vonultatott fel Fehéroroszországban, miközben valójában már arra készültek, hogy az invázió Kijev elleni támadását onnan indítják meg. Néhány nappal a csapatok érkezése után furcsa dolgok kezdtek történni a vasútállomásokon. A tájékoztató táblák vibráltak, értelmetlen szöveg jelent meg rajuk, a jegyeladó rendszer rosszul működött, mire hosszú sorok alakultak ki a pénztáraknál.

A jelenségek hátterében a Cyber Partisans névre keresztelt belorusz hackercsoport állt, amely kibertámadásaival a politikai ellenállás új formáját hozta létre – derül ki a Bloomberg beszámolójából.

Akciójukat a szaknyelvben ransomware-nek hívják, ami azt jelenti, hogy a támadok mintegy túszul ejtik a megtámadott szervezet adatait. Normál esetben egyfajta váltságdíjat kérnek az információ felszabadításáért, ám a Cyber Partisans csoport politikai foglyok szabadon bocsátást és az orosz csapatok kivonulását követelte Fehéroroszországból. Bár egyik célt sem érték el, a vasúti informatikai rendszerben okozott gondokkal lelassították az oroszok felvonulását.

A Fehéroroszországban 1994 óta hatalmon lévő Alekszander Lukasenka rendszere korábban sem volt demokratikus – sokak szerint megjelenése után Európa utolsó diktatúráját hozta létre –, ám a 2020. augusztusi elnökválasztás ezen belül is fordulatot hozott. Kihívóit már a szavazás előtt börtönbe záratta, majd simán elcsalták a választási eredményeket, amire válaszul tiltakozóhullám indult. Ezt kíméletlenül leverték, az ellenzék vezetői és ismert aktivistái emigrációba kényszerültek vagy börtönbe kerültek.

Lázadás másként

A Lukasenka-ellenes mozgalom vegyíti az analóg, hagyományos formákat a digitális aktivitással. Az utóbbi keretében a hackerek feltörik a kormányzati weboldalakat, illetve az állami média számítástechnikai rendszereit, információkat szereznek – így hozhatták például nyilvánosságra a koronavírus-betegségben meghaltak számát Beloruszban. Gabriella Coleman, a Harvard Egyetem professzora, a hackerkultúra szakértője úgy látja, hogy a Cyber Parisans csoport egyesítette az online és a hagyományos szabotázst, amivel új szintre emelte a hackerkedést.

Az igazi szabotázsban sajátos segítőik vannak az online szabotőröknek. A Bloomberg bemutatja Aljakszandr Azarau korábbi minszki rendőrtisztet, aki alezredesi rangig vitte a fehérorosz rendőrségnél. Sose volt Lukansenka híve, de lojális volt munkaadójához, egészen a tavaly augusztusi választásig, aminek elcsalását a saját szemével látta. Kilépett az állami szolgálatból és Lengyelországba utazott, csatlakozott az ott élő fehérorosz közösséghez, illetve a ByPolhoz, azaz a Fehéroroszországban szabad választásokat követelő volt rendőrtisztek csoportjához.

Hackerek és volt rendőrök

A ByPol tagjai nem hackerek, de gyorsan megtalálták a kapcsolatot a Cyber Partisans csoporttal. Szaktudásukkal segítettek nekik, hogy információt szerezzenek az emberi jogok megsértéséről hazájukban. Ez segít a rezsimhez hű tisztviselők közül azok kiválasztásához, akik ellen szankciókat léptethetnek életbe. A hackerek betörtek a minszki titkosszolgálat archívumába is, megszereztek olyan névsorokat, amelyek rendőrségi informátorok nevét tartalmazták, illetve feltörték a telefonlehallgatási rendszert. Az így szerzett információt a ByPol tagjai segítenek elemezni.

Miután Fehéroroszország az Ukrajna ellen készülő orosz hadsereg felvonulási területévé vált, a ByPol tagjai égtek a vágytól, hogy tegyenek valamit ennek akadályozására. Végül egy kétfrontos támadásban vettek részt: miközben a Cyber Partisans tagjai a belorusz vasút informatikai rendszerét támadták, a ByPolhoz tartozók a vasúti vágányok melletti jelzőrendszer megrongálásával tettek keresztbe az invázióba induló oroszok csapatoknak.

Ismerve milyen kíméletlenül lép fel ellenzékével szemben a Lukasenka-rezsim, szakértők szerint az olyan ellenállók, mint a Cyber Partisans vagy a ByPol nem lesznek nagyon válogatósak abban, hogyan vágjanak vissza. A fehérorosz rendszer, miután lehetővé tette, hogy az Ukrajna elleni orosz támadás részben Beloruszból induljon ki, immáron orosz bábrezsimnek tekinthető. Így az ellene harcolók úgy érzik, a rendszer megbuktatására irányuló tevékenységük teljesen legális.