Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szinte az összes modern orosz fegyver nyugati gyártmányú mikroelektronikai alkatrészeket tartalmaz, ezért ha ezek utánpótlását elvágnák a nyugati országok, az orosz hadsereg harcértéke már rövid távon érezhetően gyengülne - írja az Euronews  a Royal United Services Institute (Rusi) brit biztonságpolitikai kutatási központ elemzésre alapján. 

Az intézet szakértői háború kitörése után azonnal Ukrajnába utaztak, hogy a frontvonalon ukrán kézbe került orosz harckocsikat, aknavetőket és más harci eszközöket tanulmányozzák. A BBC híradása szerint huszonhét különböző orosz szerkezetet néztek át, és 450 különböző olyan tartozékot, alkatrészt tudtak beazonosítani, amelyeket nyugati országokban, elsősorban Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban gyártottak. 

Az elemzés szerint orosz vezetésnek eddig sikerült kiskapukat találnia, az elektronikai szektort sújtó nyugati gazdasági büntetőintézkedések nem zárnak hermetikusan, ez a fő oka, hogy ez a folyamat még nem kezdődött el. A tanulmány egyik fontos megállapítása, hogy a szakértők a terepen azt látták, hogy néhány nyugati cég, mint például a Sony vagy a Texas Instruments a háború ellenére továbbra is szállítják ezeket a termékeket az oroszoknak. Vagy tudatosan, gazdasági haszonszerzésből, vagy megtévesztve, ugyanis sok olyan orosz kereskedelmi fedőszervezet létezik, amelyek például Hongkongon vagy Malajzián keresztül olyan alkatrészeket szereznek be, amelyeket végül Oroszországban nem a megrendelő cégek és nem is a megrendelési céltevékenységre használnak, hanem továbbadják azokat az orosz hadseregnek a harci eszközök működtetésére.

Pedig ha átmenetileg szigorúan leállítanák a fegyveralkatrész-exportot, akkor az orosz haderő nem tudná használni a legmodernebb fegyverzeteit (lövegeit, rakétáit, aknáit) az ukrajnai katonai műveletekben, nem tudná drónjaival feltérképezni az ukrán állásokat a bombázások előtt, és így önmagában a szárazföldi hadsereg előrenyomulása is nagyon lelassulna. A ballisztikus rakéták célzóberendezései, a kamerák, a katonai kommunikációs eszközök szintén szinte mind nyugati gyártású mikrochipekkel működnek, így az orosz hadsereg szinte minden szegmensét érzékenyen és szinte azonnal érintené a nyugati exportstop.