A Lenovo-nak két meglepetésterméke is volt a barcelonai Mobile World Congress rendezvényen: egy feltekerhető képernyős laptop és egy-egy gördíthető kijelzős okostelefon. A mögöttük álló koncepció az, hogy olyan, valóban hordozható termékeket hozzanak létre, amelyek nem spórolnak a legfontosabbal: a képernyőmérettel. 

Az összehajtható X1 Fold laptop után nem volt kérdés merre halad tovább a technika.

Lenovo hangsúlyozta, hogy az általa bemutatott tekerhető kijelzős termékek csupán prototípusok. A cég nem is osztotta meg a hardver-specifikációkat vagy a termékek egyéb képességeit. A bemutatott eszközök pusztán a gördülőképernyős technológia bemutatására szolgáltak. 

Bosszankodtak is az újságírók, hogy kevesebb, mint 10 percet tölthettek velük.

Arra sincs semmi garancia, hogy valaha is piacra dobják ebben formában, de a helyszíni beszámolók alapján egy elég kidolgozott koncepcióról van szó.

Maga a nyújtható képernyőjű laptop abból a szempontból nem újdonság, hogy a híre már tavaly ősszel megelőzte, a gyakorlatban viszont eddig kevesen látták. 

A 12,7"-os, 4:3-as képarányú kijelzőt egyetlen gombnyomással nőhet meg egy sokkal magasabb, 15,3"-os panellé. Az így kapott 8:9-es képaránynak köszönhetően egymás fölött kényelmesen elfér két 16:9-es ablak. Így néz ki mindez a működés közben:

A szaksajtó szerint nem kétséges, hogy az ötlet előremutató, és bizonyára sokan örülnének ha végül tényleg piacra dobnák. Az viszont borítékolható, hogy olcsó semmiképpen nem lesz, pláne ha a Lenovo legújabb sláger-laptopjának 2500 dolláros indulási árát nézzük. 

A Lenovo egy másik hasonló koncepciójú eszközt is bemutatott – egy okostelefon formájában.

A telefon esetében a képernyő mérete normál helyzetben 5"-os, teljes méretre kinyújtva pedig 6,5"-os. A koncepció itt is egy kisebb helyet foglaló eszköz létrehozása volt, anélkül, hogy le kellene mondanunk a hatalmas kijelzőről. Csakúgy, mint a laptop esetében a telefon jobb oldalán található fizikai gomb megnyomásával meg lehet hosszabbítani, vagy vissza lehet húzni a kijelzőt.

Mivel ez egy kisebb és kevésbé bonyolult alkalmazás, a motorok valamivel gyorsabbak, és mindössze két másodpercbe telik, amíg a képernyő átvált egyik formáról a másikra. Semmit nem von le az értékéből, de nagy kár, hogy hasonló koncepcióval már a konkurencia is előállt.