Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az éves antarktiszi ózonlyuk 2022. szeptember 7. és október 13. között átlagosan 23,2 millió négyzetkilométer kiterjedésű volt csak. A Déli-sark feletti ózonrétegnek ez a megfogyatkozott területe valamivel kisebb volt, mint tavaly, és általában véve folytatta az elmúlt évek általános zsugorodási tendenciáját – közölte a NASA friss jelentésében.

„Idővel folyamatos előrelépés tapasztalható, és a lyuk egyre kisebb” – mondta Paul Newman, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának földtudományokért felelős vezető kutatója. Szerinte ugyan tapasztalható némi ingadozás az ózonlyuk kiterjedésében, de összességében azt állapították meg, hogy az elmúlt két évtizedben csökkent a légkörön lévő seb. Az ózonréteget lebontó anyagok Montreali Jegyzőkönyvvel történő megszüntetése csökkenti a lyukat.

Az ózonréteg – a sztratoszférának az a része, amely megvédi bolygónkat a Nap ultraibolya sugárzásától – minden szeptemberben elvékonyodik, és a Déli-sark felett ózonlyuk keletkezik. A légkörben lévő klór és bróm kémiailag aktív formái, amelyek az ember által előállított vegyületekből származnak, minden déli télen a magasan fekvő sarki felhőkhöz kapcsolódnak. A reaktív klór és bróm aztán ózonromboló reakciókat indít el, amikor a Nap az antarktiszi tél végén felkel. Erről itt nézhet meg egy magyarázó videót:

A NASA és a NOAA kutatói az Aura, a Suomi NPP és a NOAA-20 műholdak fedélzetén lévő műszerekkel észlelik és mérik az ózonlyuk növekedését és felszakadását. 2022. október 5-én ezek a műholdak egynapos maximálisan 26,4 millió négyzetkilométer kiterjedésű ózonlyukat figyeltek meg, ami valamivel nagyobb, mint tavaly. De az átlagos érték viszont jóval kisebb, mint akárcsak 10 éve volt.

Az ózonlyuk a klímaváltozásra is hatással van/volt, mivel az ultraibolya-sugárzás jobban melegíti a Föld felszínét. A zsugorodása ezt a hatást kiszűri, de az üvegház hatású gázok ettől még megtartják a meleget a légkörben.