Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Izrael mintegy harmadára csökkentette azoknak az országoknak a listáját, ahová kiberbiztonsági eszközöket lehet exportálni az országból - írja a Reuters izraeli lapértesülésekre hivatkozva. A hírt a Szabad Európa magyar nyelvű portálja tette közzé.

A lista szűkítése mögött az NSO Group izraeli cég által értékesített szoftverrel, a Pegasusszal való esetleges külföldi visszaéléseket sejtik. Az új listáról ugyanis azok az országok maradtak le, ahol felmerült, hogy nem bűnüldözésre használták a kémprogramot. Lekerült a listáról Magyarország mellett például Mexikó, Marokkó, Szaúd-Arábia, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek.

Izrael azóta nyomás alatt áll, hogy korlátozza a kémprogramok exportját, amióta kiderült, hogy az NSO Pegasus eszközét több országban újságírók, kormánytisztviselők és jogvédők telefonjának feltörésére használták. Magyarországon is bevethették ellenük a programot - írja a Szabad Európa.

Csak kormányzati szervek vásárolhatnak ilyen kibertermékeket, és „ha nyilvánvalóvá válik, hogy a beszerző ország nem az engedély feltételeinek megfelelően vagy nem a beszerző ország által tett kötelezettségvállalásnak megfelelően használja a terméket, a megfelelő eljárást kezdeményezik” - közölte az importengedéllyel rendelkező országok listáját közlő Calcalis Tech megkeresésére az izraeli védelmi minisztérium.