Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós bizottság szerint új kiberbiztonsági stratégiát kell kidolgozni ahhoz, hogy a magánélethez való jogot és a személyes adatok védelmét az EU legteljesebben biztosítani tudja.

Kémszoftverek alkalmazásával bűncselekmények elkövetőit lehet követni, de csak a megfelelő hatóságok engedélyével. Az ilyen tevékenységnek továbbá minden szabálynak, köztük az adatvédelmi megállapodásban szereplő elveknek is meg kell felelnie. A személyes adatok védelme mindig magasabb szintű az uniós alapjogi törvények és a nemzeti alkotmányok értelmében. A nemzeti hatóságoknak kell biztosítani, hogy az esetleges lehallgatás arányosan és indokoltan történjen.

Kijelentette: az a tény, hogy a Pegasus-botrány érinti az Európai Uniót azt jelenti, hogy ezeket a szabályokat nem alkalmazzák megfelelően. A tagállamok illetékes hatóságainak el kellett indítaniuk a nyomozást, ki kell vizsgálniuk minden olyan esetet, amelyek a titkosszolgálati információk megszerzésére vonatkozott.

A magyar adatvédelmi hatóságok már lezárták a vizsgálatot, ennek adatait hamarosan eljuttatják a megfelelő szervekhez. Az ellenőrző testületeknek pedig két hónap áll rendelkezésére a felülvizsgálat elvégzésére, de az időhatár szükség esetén kitolható

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő felszólalásában azt mondta: az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak, és nem folytatnak. Magyarország demokratikus jogállam, ahol mindenki esetében a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak és járnak el. A leplezett eszközök alkalmazását a lefolytatott ellenőrzések a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok törvényes működését maradéktalanul alátámasztják. A baloldali kormányok működése idején azonban számos törvénytelenség fordult elő a területet érintően. Ha azokat az időket keressük, amikor politikai alapon ellenzéki politikusokat és újságírókat hallgattak le, róluk titkos információgyűjtést folytattak, akkor Gyurcsány Ferenc kormányának időszakát kell tanulmányozni.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta: a magyar kormányról kiderült, hogy az Európai Unióban egyedüliként, állami szinten használta a Pegasus nevű kémszoftvert saját állampolgáraival szemben. Újságírók, diákok, ügyvédek, ellenzéki politikusok telefonjait törték fel és hallgatták le, ami az európai értékek, a demokrácia és a jogállamiság lábbal tiprását jelenti. A képviselő felszólalásában független vizsgálóbizottság felállítását, és Orbán Viktor miniszerelnök európai parlamenti meghallgatását és felelősségre vonását indítványozta.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában azt mondta, amikor egy hatóság, vagy egy kormány kémszoftvert használ, azt konkrét eljárásban, konkrét időhatár betartásával teszi nemzetbiztonsági ügyekben, parlamenti ellenőrzés, vagy megfelelő bizottság felügyelete alatt. Magyarországon mindezek a feltételek hiányoznak, ami a demokratikus szabályok hiányát mutatja. A magyarországi megfigyeléseknek újságírók, aktivisták és politikai ellenfelek voltak az áldozatai, mindenki, aki az Orbán-kormány hatalmát veszélyezteti. Ez még egy ok arra, hogy miért van szükség kormányváltásra Magyarországon - mondta a politikus.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője elvárását fejezte ki arra vonatkozóan, hogy az EU intézményei minden lehetséges eszközzel rászorítsák az Orbán-kormányt arra, hogy elszámoljon a Pegasus-szoftver használatával és bizonyítsa, hogy a kémprogramot nem használta újságírók, politikusok, európai partnerek megfigyelésére. A tisztánlátás nemcsak a magyar emberek, de az európai közösség érdeke is - tette hozzá közleményében a szocialista politikus.

Augusztus elején 17 médiaszervezet nyilvánosságra hozta a Forbidden Stories által vezetett nyomozás eredményeit, amelyek szerint különböző országok kormányai az NSO Group izraeli kibercég Pegasus nevű programjával újságírók, aktivisták és kormánytisztviselők telefonjait próbálták meg feltörni, vagy törték fel sikeresen megfigyelés céljából.

A Pegasus-ügy kirobbanása világszerte felháborodást váltott ki jogvédők, médiavállalatok és vezető politikusok körében. Az NSO ugyanakkor biztosított afelől, hogy az általa kidolgozott szoftver kizárólag azt a célt szolgálja, hogy terrorista vagy más bűnügyi hálózatok leleplezése érdekében a titkosszolgálatok adatokat tudjanak gyűjteni.