A Pentagon kedden jelentette be, hogy törli a JEDI-szerződést, amelyet korábban a Microsoftnak ítéltek oda. Ehelyett új pályázatot fog kérni az Amazontól és a Microsofttól egy Joint Warfighting Cloud Capability (JWCC) névre átkeresztelt szerződésre. A JEDI-szerződés értelmében a Microsoft a Védelmi Minisztérium számára érzékeny katonai adatok és technológiák - például mesterséges intelligencia - felhőalapú tárolórendszerét építette volna ki, és 10 év alatt akár 10 milliárd dolláros bevételt is eredményezhetett volna a projekt - írja a CNN.

Az, hogy a Microsoft 2019-ben megnyerte a JEDI-szerződést az Amazonnal szemben, némi vitát váltott ki, meglepve sok iparági szakértőt, akik az Amazont látták a szerződés elnyerésére esélyesebbnek. Az Amazon Web Services-t széles körben piacvezetőnek tekintik a felhőalapú számítástechnikai iparágban. A Pentagon felügyelőszervezete szerint a Védelmi Minisztérium megfelelően viselkedett, de nem dönt a Fehér Ház befolyásáról a vitatott felhőszerződéssel kapcsolatban.

Az Amazon keresetet nyújtott be az amerikai szövetségi bírósághoz a döntést megtámadva, azzal érvelve, hogy az politikai indíttatású volt, mivel Donald Trump korábbi elnök nem kedvelte Jeff Bezos akkori Amazon-vezérigazgatót és a Washington Postot, amelynek Bezos a tulajdonosa. 2020 márciusában a minisztérium közölte, hogy újra kívánja értékelni a szerződést. Most a védelmi minisztérium azt tervezi, hogy teljesen törli azt, és új, frissített szerződésre kér ajánlatot mind a Microsofttól, mind az Amazontól.

A védelmi minisztérium sajtóközleményben közölte, hogy "a változó követelmények, a megnövekedett felhőtechnológiai igények és az iparági előrelépések miatt" döntött a szerződés felmondása mellett. Emiatt a JEDI-szerződés "már nem felel meg az igényeinek" - áll a közleményben.

Egy keddi blogbejegyzésben a Microsoft azt írta, hogy megérti a DoD indoklását a szerződés felmondására, és megvédte technológiáját, amely szerintük a legalkalmasabb a feladatra.

"Mivel az Egyesült Államok biztonsága a kritikus technológiai frissítések biztosításán keresztül fontosabb, mint bármelyik szerződés, tiszteletben tartjuk és elfogadjuk a védelmi minisztérium döntését, hogy más úton halad előre a küldetéskritikus technológia biztosítása érdekében" - teszi hozzá a közlemény.

Az Amazon Web Services nyilatkozatában közölte, hogy egyetért a döntéssel, de megjegyezte a szerződés odaítélésének eredeti folyamatával kapcsolatos aggályokat.

"Trump elnök többször bizonyította, hogy hajlandó arra használni elnöki és főparancsnoki pozícióját, hogy beavatkozzon a kormányzati funkciókba - beleértve a szövetségi beszerzéseket is - személyes agendája érdekében" - áll az Amazon februári közleményében. "A kérdés az, hogy az Egyesült Államok elnöke használhatja-e a védelmi minisztérium költségvetését saját személyes és politikai céljainak megvalósítására" - piszkálódott tovább Bezos cége.