A megjelenés után közel egy évvel is alig találkozni PlayStation 5-tel a boltok polcain, a konzol sikere azonban így is hatalmas. A Sony 13,4 millió darabot szállított le és adott el az új játékgépéből – írja az Index.

A japán vállalat második üzleti negyedévének számai alapján még az is várható, hogy a PS5 túlszárnyalja a PS4 eladási rekordját. A Sony három hónap alatt 3,3 millió PS5-öt adott el, globálisan pedig már 13,4 millió fölött van az értékesített és önálló felhasználói fiókkal aktivált konzolok száma.

A gépre a kereslet továbbra is jóval nagyobb, mint a kínálat, szinte minden PS5 előrendelésben talál gazdára, így a boltokba érkező készletek gyakorlatilag azonnal elfogynak. A japánok a karácsonyi szezonra állítják, felkészültek, amennyire a chiphiány engedte. Úgy számolnak, hogy a beszállítóktól megvásárolt komponensekkel márciusig 22,6 millió darabra tudják feltornászni az eladott PS5-ök számát.

A Microsoft pénzügyi jelentése szerint a PlayStation legnagyobb konkurensének számító Xbox konzolok új generációjára, a Series X és Series S gépekre is nagyobb a kereslet, mint a kínálat, amit a redmondi cég le tud gyártatni. Összesen az új Xboxokból 6,5 millió példány talált gazdára a negyedév végéig, ami a Microsoft szerint siker. Japánban például a Series X és S konzolokból egy hónap alatt kelt el annyi, mint az előző generációs Xbox One gépekből négy év alatt.

A saját útját járó Nintendo az OLED kijelzővel frissített Switch hibrid konzoljával szintén jól szerepel a piacon. A japán játékgyártó több mint százezer darabot értékesített egy hét alatt az új modellből csak a hazai vásárlóknak, a gépből pedig összesen már több mint 89 milliót sikerült eladniuk.