Az AlphaFold egy atom szélességű pontossággal képes megjósolni a fehérjék alakját. Az áttörés segít a tudósoknak a gyógyszerek tervezésében és a betegségek megértésében. Sorozatosan készítik el újabb proteinek digitális szerkezetét, eddig 350 000 fehérjeszerkezet van az adatbázisukban. A DeepMind azt mondja, hogy a következő hónapokban több mint 100 millió további fehérje szerkezetét fogja elkészíttetni a programmal, az eredményeiket pedig közzé is teszik - nagyjából az összes, a tudomány által ismert fehérje így felkerül a felhőbe.

A fehérjék aminosavak hosszú szalagjaiból állnak, amelyek bonyolult csomókba állnak össze. Egy fehérje csomójának alakját ismerve kiderülhet, hogy mit csinál az adott protein, ami kulcsfontosságú a betegségek működésének megértéséhez és új gyógyszerek kifejlesztéséhez - vagy olyan organizmusok azonosításához, amelyek segíthetnek a környezetszennyezés és az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. Egy fehérje alakjának megfejtése heteket vagy hónapokat vesz igénybe a laboratóriumban. Az AlphaFold egy-két nap alatt képes megjósolni az alakot atomra pontosan - írja az MIT Technology Review.

Az új adatbázis még könnyebbé teszi a biológusok életét. Az AlphaFold a kutatók számára elérhetővé válhat, de nem mindenki akarja majd maga futtatni a szoftvert. "Sokkal egyszerűbb elmenni és leemelni egy szerkezetet az adatbázisból, mint lefuttatni a saját számítógépünkön" - mondja David Baker, a Washingtoni Egyetem Fehérjetervezési Intézetének munkatársa, akinek laboratóriuma az AlphaFold megközelítésén alapuló RoseTTAFold nevű saját eszközt készített a fehérjék szerkezetének előrejelzésére.

Az elmúlt hónapokban Baker csapata olyan biológusokkal dolgozott együtt, akik korábban megakadtak abban, hogy megpróbálták kitalálni az általuk vizsgált fehérjék alakját. "Rengeteg nagyon klassz biológiai kutatás van, ami most nagyon felgyorsult" - mondja arról, mit is jelent a nyilvános hozzáférés a tudománynak.