rádiófrekvenciás zavar sokféle lehet, leginkább a berendezések meghibásodásából, vagy a nem megfelelő használatából, beállításából eredhet.

Sőt, egy eszköz már a gyártását követően is lehet zavarforrás, illetve olyan módon is meghibásodhat, hogy gyakran azt a használója sem veszi észre.

Szinte bármilyen elektronikus berendezés okozhat zavart, például egy LED-es fényforrás vagy egy egyszerű izzólámpa is.

Mi a gond az amerikai berendezésekkel?

A zavart okozó berendezések között lehetnek olyanok is, amelyeket ugyan nem az európai piacra gyártottak, de – például online vásárlással – mégis bekerülnek országunkba.

 

  • Az amerikai kontinensről behozott, az ottani előírásoknak megfelelő vezetéknélküli telefonokon túl
  • okozhatnak gondokat a DECT 6.0 rendszerű VoIP-telefonok,
  • kamerás vagy csak hangot továbbító gyerekőr-készülékek,
  • illetve head-setek.

 

Mivel az európai és az amerikai frekvenciafelosztás ezen a területen eltér, a nem európai felhasználásra szánt – CE-jelölés nélküli – berendezések zavarhatják a mobilszolgáltatók bázisállomásait.

Fontos a régió beállítása, országonként eltérhet a szabályozás

A 2.4 gigahertz es és az 5.6 gigahertz es Wi-Fi sávot használó berendezésekre – például a vezetéknélküli térfigyelő kamerákra – vonatkozó frekvenciahasználati szabályozás nemcsak régiónként (kontinensenként), hanem akár országonként is eltérő lehet.

Ezért fontos az üzembehelyezés során helyesen beállítani a régiót – a legtöbb esetben közvetlenül Magyarország is kiválasztható – ellenkező esetben súlyos zavart is okozhat az adott frekvenciasávot jogszerűen használó szolgáltatás számára.

A nem megfelelő jelerősítők (repeaterek) is okozhatnak gondokat, pedig éppen ezek az eszközök javítanák a mobilhálózat elérhetőségét a nem kellően lefedett területeken, ezért a jogszabályok szerint csak a frekvenciasáv használati jogával rendelkező mobilszolgáltató telepíthet és üzemeltethet ilyen berendezéseket.

Mik a leggyakoribb hibajelenségek?

Gyakori hibajelenségnek nevezték, hogy a távirányítók (kapunyitók, riasztók, mozgásérzékelők és játékok) hatótávolsága jelentősen csökken.

Ilyen esetben előfordulhat, hogy a frekvenciasávot rendszeres időközönként használó másik eszközben (például egy időjárás-állomás kültéri egységében) lévő elem merült le, az eszköz „párja” viszont igyekszik felvenni a kapcsolatot a lemerült elemű egységgel, ezáltal folyamatosan használja a frekvenciasávot, elvéve a lehetőséget más eszközöktől.

Az NMHH az elmúlt évtizedben ezernél is több zavarforrást tárt fel, és szüntetett meg, hogy a háztartásokban az egyik rádiófrekvenciás jelet használó berendezés ne korlátozza egy másik működését – közölte a hatóság.