Az amerikai republikánus párt vezetősége, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) pert indított a Google ellen, mert szerintük a techóriás levelezőrendszere több millió kampánylevelüket teszi spam mappába. A kaliforniai kerületi bíróságnak benyújtott keresetben azt állítják, hogy a Gmail politikai alapon dönti el, mely kampánylevelek érhetnek célba – írja a Verge.

A levélküldő szolgáltatások „spam” szűrői arra hasznosak, hogy kirostálják a kéretlen tartalmú üzeneteket, és egy külön mappába tegyék azokat. Az utóbbi időben feszült helyzet alakult ki a Google és a republikánusok között, miután egyes politikusok azzal álltak elő, hogy a Gmail elfogultan szűri a jobboldal adománygyűjtő- és kampánycélú leveleit. A North Carolina State University tavaszi kutatása is csak rontott a helyzeten: a tanulmány szerint a 2020-as választások idején a Gmail kétszer olyan gyakran minősítette spamnek a republikánusok üzeneteit, mint a demokratáktól érkező leveleket. 

Ezért a republikánus képviselők törvényjavaslatot is benyújtottak, melyben szankcionálni akarták, hogy algoritmusok segítésével szűrjék a politikai leveleket. Az RNC aggodalmait meghallgatta a Google, és elindított egy kísérleti programot is, ugyanakkor ezzel a republikánusok nem éltek, miután nem sikerült betartaniuk bizonyos biztonsági előírásokat és irányelveket.

Reagált a vádakra a Google

Az RNC szerint az üzeneteik általában megérkeznek a felhasználók postaládájába, de a hónap végén szinte minden email a spam mappában landol, ami bevételkiesést okoz az adománygyűjtéseknél. Utóbbi pedig szerintük azzal jár, hogy hátrányba kerülnek a novemberi félidős választásokon. Állításaik szerint a Google miatt 75 ezer dollárnyi közvetlen adománytól estek el, de hosszabb távon a veszteségeik mértéke több millió dollár is lehet. 

A Google szóvivője csak ismételni tudta korábbi nyilatkozatát, mely szerint a politikai hovatartozás egyáltalán nem befolyásolja, hogy kihez milyen tartalmak jutnak el. A levelek besorolása automatikusan igazodik a felhasználók saját preferenciáihoz, a tömegesen kiküldött kampányüzenetek esetében pedig egyáltalán nem szokatlan, hogy sok közülük a spam mappában landolhat.