A North Carolina State University idevágó tanulmánya szerint a 2020-as választások idején vizsgált 300 000 e-mail alapján a Gmail 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel minősítette spamnek a republikánusoktól érkező üzeneteket, mint a demokratákét.

Neil Kumaran, a Gmail termékbiztonságért felelős vezetője egy blogbejegyzésben reagált a vádakra, de csak annyi írt, hogy a levelek tömeges küldéséhez érdemes a Postmaster Tools eszközt használni, ahol a küldők hozzáférhetnek olyan diagnosztikai adatokhoz, amelyek segítségével jobban megérthetik, hogyan juttathatják el sikeresen üzenetüket a címzettekhez - olvasható a portálon.

Ronny Jackson politikus május elején a Twitteren vádolta meg a Google-t, hogy levelező szándékosan nehezíti a republikánusok üzeneteinek eljuttatását a címzettekhez, amivel pedig beavatkozik a választások végkimenetelébe is. A Texas 13. kongresszusi körzetét képviselő Jackson képviselőnek az volt a fő problémája, hogy újraválasztási kampányának e-mailjei a rettegett spam mappában landoltak.

A Google szóvivője úgy nyilatkozott: a politikai hovatartozás egyáltalán nem befolyásolja a levelek besorolását a Gmailben. A levelek besorolása automatikusan igazodik a felhasználók saját preferenciáihoz és aktivitásaihoz, a tömegesen kiküldött, kampányoló e-mailek esetében pedig egyáltalán nem szokatlan, hogy sok közülük a spam mappában landolhat.