Az Xpeng leányvállalata vasárnap egy olyan futurisztikus személyautót mutatott be, amely a cég szerint képes szárazföldi és légi közlekedésre. A kínai elektromos járműveket gyártó társaság legújabb dobása 2024-ben kerülhet kereskedelmi forgalomba. - írja a CNBC.

A légi-mobilitással foglalkozó HT Aero startup a múlt héten egy 500 millió dolláros tőkebevonást valósított meg külső befektetőktől, köztük magas rangú kockázati tőkecégektől. Az Xpeng Tech Day konferencián leleplezett jármű könnyűszerkezetes kialakítást kapna – az előző generációs P7-modellhez képest 50 százalékkal könnyebbet –, amely kihajtható rotorokkal párosulva lehetővé tenné, hogy felszálljon vezetés közben. Emellett fejlett környezetfelismerő rendszerrel is rendelkezne, amely az időjárási tényezők figyelembevételével biztosítaná a felszállást, valamint egy repülésvezérlési algoritmus – az önvezető autókhoz hasonlóan – segítené elkerülni a fizikai akadályokat. Az eseményen kiderült, hogy a kínai vállalat szeretne világelső lenni az alacsonyan szálló, többfunkciós repülő járművek gyártásában. 

Meddig ér a KRESZ? 

Bár a jármű számos védelmi funkcióval rendelkezik majd – beleértve az ejtőernyőket is –, a repülő autók elterjedése még rengeteg kihívást tartogat, felmerülnek többek között szabályozási és biztonsági kérdések is. A vállalat nem részletezi, hogy miként fog együttműködni a közlekedési- és szabályozó hatóságokkal annak érdekében, hogy 2024-re gyártószalagra kerüljön a magáncélokra készülő repülő autója. 

Az Xpeng szóvivője a TechCrunchnak elmondta, hogy a hatodik generációs modell elsősorban városi használatra készül – például eljutni a munkahelyről egy repülőtérre –, ahol általában 30 percnél kevesebb a repülési idő. Emellett a járműdizájn még változhat a megjelenésig – a végleges kialakításról várhatóan jövőre születik döntés –, viszont törekednek arra, hogy a termék ára ne lépje túl a tervezett 157 ezer dolláros limitet (kb. 49 millió forint). 

A konferencián ezenfelül részletesen beszámoltak a vállalat vezetéstámogató rendszerének (ADAS) legújabb verziójáról, a szupertöltő-hálózatuk fejleményeiről és a korábban felkapott, leginkább gyerekjátéknak szánt robotegyszarvúról is.