Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Még 2016-ban a Hanson Robotics azzal vált világhírűvé, hogy Sophia nevű emberi rombotuk szaúd-arábiai állampolgárságot kapott. Most a hongkongi székhelyű robotikai cég bemutatta legújabb találmányát: Grace-t, egy humanoid robotot, amely reményeik szerint forradalmasítja majd az egészségügyet - írja a CNN.

Az orvosok asszisztensének tervezett Grace érzékelőkkel van felszerelve, köztük egy hőkamerával, amely érzékeli a beteg hőmérsékletét és pulzusát, és segít az orvosoknak a betegségek diagnosztizálásában és a kezelések elvégzésében. Az android a betegek számára társ is lehet: három nyelven - angolul, mandarinul és kantoniul - beszél, képes beszélgetőterápiára, de akár csevegni is. A gyártócég szerint az idősgondozásra szakosodott Grace.

A Hanson Robotics alapítója és vezérigazgatója, David Hanson szerint a Grace-hez hasonló robotok inkább az egészségügyi szakemberek támogatására, mintsem helyettesítésére szolgálnak.

"A mesterséges intelligencia és a robotika használata ebben a kontextusban segíthet fontos adatokat gyűjteni az egészségügyi szolgáltatók számára, hogy felmérhessék a beteg jólétét" - véli Hanson.

A kifejezetten az egészségügyi ágazat számára kifejlesztett Grace bevezetése a koronavírus-járvány kellős közepén történik, amikor megnőtt az igény a távegészségügyi megoldások és az érintésmentes ellátás iránt. A Nemzetközi Robotikai Szövetség (IFR) szerint az orvosi robotok globális értékesítése már a világjárvány előtt is növekedett, 2018 és 2019 között 28 százalékkal nőtt. Az IFR előrejelzése szerint az ágazat értéke a következő három évben közel megduplázódhat.

A Hanson Robotics azt közölte, hogy 2021 végén kezdi meg a robotok, köztük a Sophia és a Grace tömeggyártását. A múlt héten Elon Musk mutatta be a Tesla futárrobotját.