A Rosznyeft Deutschland szombat kora reggel jelentette az incidenst, hogy jelentős hackertámadást indítottak a társaság ellen. Az Anonymous pénteken közleményt adott ki, amelyben magára vállalta a támadást, és azt állította, hogy 20 terabájtnyi adatot zsákmányoltak - számolt be az AFP a Cybernews szerint.

A Der Spiegel magazin beszámolója szerint a berlini ügyészek nyomozást indítottak az ügyben. A Rosneft Deutschland állítólag ezt követően offline állapotba helyezte rendszereit. Csővezetékei és finomítói továbbra is a szokásos módon működnek.

A BSI március elején figyelmeztetett a kibertámadások megnövekedett kockázatára és a "Németországot fenyegető fokozott veszélyhelyzetre" Oroszország ukrajnai inváziója után, és azt tanácsolta a vállalkozásoknak, hogy fokozzák az informatikai biztonsági intézkedéseket.

Most újabb kiberbiztonsági figyelmeztetést adott ki az olajiparban tevékenykedő más vállalatoknak. A Rosneft Deutschland szerint az elmúlt években a Németországba irányuló összes nyersolajimport mintegy negyedéért felelt, és három finomítóban van részesedése az országban. A Rosznyeft vezérigazgatója, Igor Szecsin Vlagyimir Putyin orosz elnök közeli szövetségese.  Szecsinre több szankciót is kiróttak.

A cégnél Gerhard Schröder volt német kancellár az igazgatótanács elnöke, amiért az elmúlt hetekben heves bírálatokat kapott.

Az Anonymous hackercsoport az ukrajnai konfliktus kezdete óta számos orosz intézményt ért kibertámadásért vállalta a felelősséget, köztük magát a Kremlt, a védelmi minisztériumot, a Duma alsóházát és a Kreml-barát orosz médiát.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.