Megtiltotta 61 okostelefon-modell oroszországi importját és forgalmazását a Samsungnak a Moszkvai Döntőbíróság – írja a hvg.hu helyi sajtóforrásokra hivatkozva. A pert a SQWIN indította, a cég szerint ugyanis a dél-koreai óriás Samsung Pay nevű mobilfizetési megoldásával sérti a svájci cég Oroszországban bejegyzett szabadalmát.

Az ügyben először július 27-én született döntés, már akkor is a Samsung ellen. Fellebbezésében a SQWIN arra kérte a bíróságot, újabb határozatában nevezze meg a típusokat – ezt tette most meg az ítéletet helyben hagyó másodfok.

A Samsung Payt 2015-ben, még a Galaxy S6 telefonjával együtt vezette be a mobilgyártó. Azóta több piacon igen népszerű, Oroszországban a 32 százalékos Google Pay és a 30 százalékos Apple Pay után 17 százalékával a harmadik legtöbbek által használt mobilfizetési megoldás.

A 61 elemű tiltólástán minden NFC-képes, Samsung Pay-támogatással bíró mobil érintett lehet, a 2015 nyarán piacra dobott, belépő szintű Samsung Galaxy J5-től egészen a legújabbnak, legmodernebbnek számító Galaxy S21 Ultra, Galaxy Fold3 és Galaxy Flip3 csúcsmodellekig.

Az ügyet egyik fél sem kívánta érdemben kommentálni, a Samsung arra hivatkozva, hogy fellebbez, ezért az ítélet még nem jogerős. Az orosz hírügynökségi jelentések szerint egy hónapon belül várható a jogerős ítélet.