Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az SAP Hungary árbevétele a 2018-as évben tovább növekedett 36,6 milliárd forintra, ami 2 milliárd forinttal magasabb az előző évinél. Ezzel az SAP magyarországi leányának sikerült tartania a két számjegyű növekedési ütemet, amivel a top 500 vállalat ranglistáján a 300. hely környékén áll - mondta Pintér Szabolcs, az SAP Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a vállalat évértékelőjén, Siófokon.

Az elmúlt időszakban jelentős projekteket zártak a pénzügyi, a kereskedelmi, a felsőoktatási szektorokban. Pintér példaként említette, hogy 15 hazai felsőoktatási intézményben működik már integrált, SAP technológián alapuló informatikai rendszer az intézményirányítási, a gazdálkodási, a kontrolling, a HR folyamatok kezelésére.

Mi húzza az SAP-t?

Az SAP növekedésének egyik hajtóereje a kis- és középvállalatok (kkv) szegmense, amelyben évenete 60-80 ügyféllel tudják növelni a felhasználói kört. Ezt az ütemet a jövőben is tartani tudja a vállalat - mondta Pintér.

Az SAP bővülésének másik hajtóereje a felhőszolgáltatások piaca. Ebben a szegmensben az SAP vezetésének várakozásai szerint 2023-ra a háromszorosára növekedhet a globális árbevétel - mondta el Pintér. A magyarországi leány ügyvezetője továbbá hozzátette, hogy jelenleg a vállalat árbevételének a negyede származik ebből a szegmensből.

A magyarországi felhőpiac egyébként az IDC szerint tavaly 38 százalékkal 77,5 milliárd forintra nőtt, és jó eséllyel ebben az évben is két számjegyű lehet ennek a piacnak a bővülése.

Hol van még mozgástér?

Az idei várakozásokról Pintér elmondta, hogy az SAP Magyarország számára az államigazgatásban, a mesterséges intelligencia, az élménymenedzsment-megoldások és a vállalati rendszerek megújítása terén lát növekedési lehetőséget.

Utóbbival kapcsolatban rámutatott, hogy 2025-ben megszűnik az SAP legrégebbi verziójú rendszereinek támogatása. Ez több száz, főleg nagyvállalatot érintő változás, ami azt jelenti, hogy évente 50-60 projektet kellene végigvinni ahhoz, hogy a következő öt évben az átállás megtörténhessen. Pintér egyben azt is megjegyezte, hogy ez nem egy verzióváltást jelent, hanem a régi rendszer helyét egy teljesen új és más alapokon (memórialapú) nyugvó rendszer veszi át. Ennek fényében a még hátra lévő 5 év nem olyan nagy idő és erre véleménye szerint a piac nincs felkészülve.

A magyarországi leányvállalat ügyvezetője a fentiek ellenére nem számít ügyfélvesztésre a nagyvállalati körben. A kisebb vállalatoknál elképzelhető, hogy más rendszerre térnek át, de ezt sem nevezte jellemzőnek.

Idén is húzni fog az IT-piac

Mindezeknek köszönhetően robosztus, a teljes hazai IT-piac bővülési üteme - ami az IDC szerint 5 százalékos lehet 2019-ben - feletti növekedést vár idei évre az SAP Hungary ügyvezetője. Pintér szerint minden adott a további bővüléshez, csak a vállalaton múlik, hogy sikerül-e. Az új megrendelések a magyar vezetés várakozásai szerint leginkább a kkv szektorból jöhetnek, itt idén is két számjegyű bővüléssel számol a vezetés.

A németországi központú SAP a vállalati alkalmazások legnagyobb, globális szereplője, munkatársainak száma 100 ezer fő körüli. A szoftvercég éves árbevétele megközelíti a 25 milliárd eurót, megoldásait mintegy félmillió vállalat használja a világ szinte minden országában.