Gyökeres változás jön a memóriakártyáknál

Szabványt váltanak, ezért jelentősen gyorsulhatnak a jövőben az SD-típusú memóriakártyák. A PCIe 4.0 támogatásra való alkalmazkodáshoz még a gyártóknak idő kellhet.
Szabó Dániel, 2020. május 25. hétfő, 12:41
Fotó: Getty Images

Az SD Association bejelentette a PCIe 4.0 támogatását az SD Express kártyákon. A lépés azt jelenti, hogy az SD kártyák egy szintre kerülhetnek a ma érvényes leggyorsabb memóriakártya-szabványokkal - írja a Computerworld.

Az Express szabványként nem új, mert már a PCIe 3.1-et használó 7.0-s változattal bevezették, de most a 8.0-s specifikációval a másodpercenkénti 4 gibabájtos áteresztőképesség eléréséhez a két sáv (lane) használata felé lépnek tovább. Ez azzal is jár, hogy sokkal gyorsabb lesz a kommunikáció az adatátvitelben például egy nagyfelbontású fényképező, vagy kamera esetében.

Az új SD Express kártya ránézésre hasonlít majd a meglévő SD kártyákhoz, de belülről a PCIe és az NVMe természetesen komoly változásokat követel. A kártyák kompatibilitást biztosítanak a PCIe 3.0 és PCIe 4, illetve UHS-I sínekkel, így beilleszthetők lesznek számos meglévő drónba és kamerába. Viszont a gyártóknak épp a változások miatt kell viszonylag sok idő az átálláshoz.

Az év elején a WiFi-szabványokat is frissítették, hogy növelni tudják az átvételi sebességet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gondolkoggyunk, 2020.05.26 18:34

"Gyökeres változás jön a memóriakártyáknál"

Azt hittem, hogy az SD kártyák árában holnaptól nem lesz benne a diszkósok zenelejátszási jogdíja ;)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html