A dél-koreai chipspecialista SK Hynix a geopolitikai feszültségek és a szigorú kínai járványügyi intézkedések ellenére 2022 második negyedévében rekord árbevételre tett szert. A piacvezető szintén dél-koreai Samsunghoz hasonlóan, a második legnagyobb memóriachip-gyártó is profitált az erős keresletből és a kedvező devizaárfolyam-hatásokból - írja az MTI a dpa és a Reuters hírügynökségekre hivatkozva.

A dollárerősödés is besegített

Az SK Hynix szerdai jelentése szerint az értékesítési árbevétel az előző évhez képest 34 százalékkal 13,81 ezer milliárd wonra (10,4 milliárd euró) nőtt. Az SK Hynix chipeladásai főként dollárban történtek, amely a negyedév során 20 éves árfolyamcsúcsot ért el, javítva ezzel a koreai devizában elkönyvelt eredményt.

A működési eredmény 56 százalékkal 4,2 ezer milliárd wonra (3,2 milliárd dollár) nőtt az április-júniusi negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 2,7 billió wonnal.

A nettó nyereség 45 százalékkal 2,88 ezer milliárd wonra nőtt, ami 2018 második negyedéve óta a legmagasabb.

Bár a jelentések szerint a DRAM memóriachipek árai csökkentek a negyedévben, a NAND flash memóriák árai emelkedtek. A hagyományos DRAM chipeket elsősorban PC-memóriákhoz és szerverekhez használják, míg a NAND-memóriát okostelefonokban és táblagépekben alkalmazzák.

Keresletcsökkenésre számítanak az év második felében

A dollár árfolyamának emelkedése és az amerikai leányvállalat, a Solidigm eladásai szintén pozitívan hatottak az eredményre. A dél-koreaiak decemberben fejezték be az amerikai Intel chipóriás flashmemória-részlege átvételének első fázisát.

 

Az üzletmenet rendkívül kedvezően alakult az egyébként kihívásokkal terhes globális piaci környezetben, többek között a infláció, az Oroszország és Ukrajna közötti háború és a Kína egyes régióiban elrendelt járványvédelmi korlátozások közepette - közölte a vállalat. Az SK Hynix azonban arra számít, hogy az év második felében gyengülni fog a memória-áramkörök iránti kereslet, mivel a személyi számítógépek és az okostelefonok felhasználói felvétele valószínűleg alacsonyabb lesz az eredetileg becsültnél - írta az MTI.