Sorra kapja a pofonokat az Uber

Bűnösnek mondta ki jogellenes fuvarszolgáltatás nyújtásában az Uber öt sofőrjét egy hongkongi bíróság pénteken, ami újabb csapást jelent az Uber Technologies amerikai vállalat ázsiai tevékenységére.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 10. péntek, 15:38
Fotó: Napi.hu

Több ázsiai ország hatóságai keményebben lépnek fel az internetes fuvarmegosztó, San Franciscó-i székhelyű cég ellen, ahogy a hagyományos taxiszolgáltatást nyújtó sofőrök egyre inkább panaszkodnak, mondván az Uber sofőrjei nincsenek megfelelően regisztrálva, és nincs megfelelő biztosításuk.

Az Uber kevesebb mint egy hónapja vonult ki Tajvanról a szabályozó hatóságok által kiszabott egyre nagyobb bírságok miatt, miközben a thaiföldi hatóságok is rászálltak az Uber-sofőrökre a taxis vállalatok tiltakozásai nyomán.

A hongkongi bíró pénteken meghozott ítéletében rámutatott, hogy bár az utasok nagyon vonzónak találhatják a közlekedés ezen innovatív módját, minden utasszállításra vállalkozó magánszolgáltató tevékenységét szabályozni és ellenőrizni kell az utasok érdekeinek és biztonságának megóvása végett. Megállapítva, hogy az Uber öt sofőrje nem rendelkezik a járműve kereskedelmi célú működtetéséhez szükséges engedéllyel és biztosítással, a bíró közel 1300 dollárnak megfelelő összegű pénzbüntetéssel, valamint jogosítványuk egyéves bevonásával sújtotta őket.

Az Uber csalódottságának adott hangot az ítélet miatt. Egy fuvarmegosztást nem lenne szabad bűncselekménynek minősíteni - hangoztatta Kenneth She, az Uber hongkongi vezetője az MTI szerint, hozzátéve, hogy nem szüntetik meg a szolgáltatást.
A 7,3 millió lakost számláló Hongkongban egymilliónyian töltötték le okostelefonjukra az Uber-szolgáltatás igénybe vételéhez szükséges applikációt, a sofőrként regisztráltak száma pedig több ezerre rúg.

A 2009-ben alapított Uber a világ több mint 500 nagyvárosában működik, és a hasonló profilú vállalkozásokkal együtt komoly konkurenciát támaszt a hagyományos taxi-szolgáltatásoknak szerte a világon.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.03.10 16:56

Annyibol igazuk van, hogy az Uber nem fuvarmegosztas, hanem gyakorlatilag taxi, ugyanis a sofor nem munkaba menet veszi fel a kornyekrol azt aki ugyan abba az iranyba megy, hanem kifejezetten rendelik oket, barmilyen uticelhoz.

Ugyan ugy kene kezelni az Uber -t mint Londonban a MiniCab -et. Oket nem lehet leinteni, nem varakozhatnak taxis drosztban, csakis rendelni lehet oket. Ahogyan az Uber -t is, csak a minicab -eseket telefonon, az ubereseket pedig egy appon keresztul.
Erdekes modon Londonban is teljesen jol megvan a rendes taxi es a minicab egymas mellett. Ha ott ki tudtak talalni erre egy szabalyozast, akkor nem ertem, hogy mashol miert nem lehet. Akkor vegre mindenki boldogan dolgozhatna az ugyfel meg tobb szolgaltatas kozul valaszthatja ami neki a megfelelobb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.03.10 16:50

Már nem tudják megállítani. A technológiai fejlődést nem lehet megakadályozni. A hagyományos tirpákokat elsöpri majd a piac. Hajrá Uber!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html