A rangsorolt vállalatok átlagos növekedése idén zsinórban harmadszor ismét meghaladja az előző éves adatokat, ami azt mutatja, hogy folytatódik az ágazat robbanásszerű fejlődése a térségben - olvasható a Széchenyi Tőkealap-Kezelő blogján.

A listára idén két magyar vállalkozás, a Supercharge és a Smartfront is felkerült. Magyarország szerepelt már jobban is ezen a versenyen, például 2014-ben a Szallas.hu vezette a rangsort.

Idén a top 50 vállalat árbevétele átlagosan 1290 százalékkal nőtt, a tavalyi listára került vállalatok esetében ez a szám 1125 százalék volt, ezzel pedig ez sorozatban a harmadik év, hogy a régió tech vállalatai rekordot döntenek.

A Deloitte a régió 18 országából jelentkező cégeket az árbevétel-növekedés alapján rangsorolja a 2014 és 2017 között elért eredményeik nyomán. A jelentkezők olyan technológiai megoldásokat kínáló cégek, amelyek az infokommunikáció, fintech, biotechnológia, média- és szórakoztatóipar, vagy a szoftver- és hardverfejlesztés területén működnek.

A rangsort idén 17 118 százalékos forgalombővüléssel a 3D nyomtatással foglalkozó cseh Prusa Research vezeti. Második helyen a szintén cseh Kiwi.com áll 14 377 százalékos növekedéssel - az online repülőjegy-foglaló szolgáltatást működtető cég már tavaly is szerepelt a rangsorban, akkor az első helyen. A harmadik helyezett horvát Q Software pedig 3 894 százalékkal növelte árbevételét.

A nagyvállalati és banki mobilapplikációk és digitális megoldások fejlesztésével foglalkozó magyar cég, a Supercharge 740 százalékos fejlődésével a 12. helyet érdemelte ki. A céget 2010-ben alapította egy barátokból álló csapat, mára a közel 100 főt foglalkoztató cégnek Budapesten és Londonba működik irodája.

A másik magyar vállalat a listán a 45. helyen számon tartott SmarFront, amely 2014 és 2017 között 288 százalékos növekedést ért el. A cég nem sokkal fiatalabb a Supercharge-nál, 2011 óta fejleszt elsősorban magyar kis- és középvállalatok számára felhőalapú, testre szabható vállalatirányítási megoldásokat.